Доступність посилання

ТОП новини

ЄС ущільнила свої кордони на сході – українці опинились на задвірках Європи


Галина Терещук Львів, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні 9 країн стали членами Шенґенської угоди, у тому числі й сусіди України – Польща, Словаччина, Угорщина. Польща, зокрема, запровадила для українців дві категорії віз – Шенґенську, що коштує 35 євро, і безкоштовну – «національну», себто польську. Як різні верстви населення відчувають візові зміни?

«Шенґенський мур» для України?
(epa)
Сьогодні біля Генконсульства Польщі у Львові майже порожньо. На стенді нові оголошення з переліком документів для отримання Шенґенської чи «національної» візи. Досі це консульство було своєрідним рекордсменом, бо видавало найбільше число віз у світі. Наприклад, тільки за цей рік – 280 тисяч.

У день видавали 2 тисячі віз, сьогодні прийняли документи на отримання 200 шенґенських віз.

Біля консульства я зустріла представників туристичних фірм, відтепер їм потрібні угоди про співпрацю з польськими турфірмами.

Піший перехід під знаком запитання

Пенсіонерки, пані Анна і Олена, раз у тиждень потрапляли у сусідню Польщу через піший перехід. Як правило, вони мали із собою дозволену норму сигарет – один блок.

– «Поїхала на піший перехід, купила продукти і приїхала, таких віз не буде».

1 січня для українців, які за одну мандрівку могли заробити 10–20 доларів, піший перехід у Шегині, по суті, буде зачинений. Натомість громадяни Польщі й надалі зможуть переносити з України в Польщу алкоголь та цигарки.

У розмові з Радіо Свобода консул з візових питань Мирослав Грита зазначив: «Немає інформації, до якого часу функціонуватиме піший перехід».

Володимир викладає у тенісному клубі у Польщі. У нього віза до кінця грудня, а в Польщі на роботу чекають 2 січня. Володимир зазначає, що тепер потрібні додаткові документи, зокрема, довідку з банку про рахунок.

Студентам буде складніше в пересуванні?

Студентам ЄС обіцяє безкоштовні візи, а Польща видаватиме тим, хто їде на навчання чи стажування «національні» безкоштовні візи. Орися Гачко, яка займається міжнародними студентськими програмами в Українському Католицькому університеті, розповіла, що третина стажувань та навчань студентів проходить у Польщі, а також діє європейська програма, згідно з якою студенти мають лекції у різних європейських університетах. До 21 грудня проблем з отримання польських віз не було, а нові «національні» візи, за словами Орисі, «це добре».

Орися Гачко: «Це обмежує їх у тому сенсі, що багато студентів використовують час для навчання і хочуть подорожувати Європою. Тепер будуть більші обмеження».

Польський ринок праці відчуває брак кваліфікованих кадрів. Таким людям ітимуть назустріч. Роботодавець надаватиме запрошення, а польське консульство – довготермінову безкоштовну візу.

Подальший відтік професіоналів з України і залізна стіна з ЄС – таке майбутнє в України від 1 січня, зазначають деякі експерти.

Матеріали до теми:

• Розширення шенґенського простору – логічний наслідок падіння берлінської стіни • Чи перетвориться Шенґенська візова зона на «Шенґенський мур» для України? • 9 нових країн ЄС приєднуються до Шенґенської зони • Українські громадян з майже 400 населених пунктів Закарпаття зможуть відвідувати частину Угорщини без віз за спеціальним дозволом • Євросоюз хоче збільшувати прикордонну співпрацю з країнами-сусідами • Україна і Словаччина хочуть тісніше співпрацювати. Шенґенська зона не мала б перешкоджати • Мешканцям прикордоння – спрощену систему перетину кордону! • Європейська сторона дала «зелене світло» полегшенню візового режиму з Україною • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року
XS
SM
MD
LG