Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа у Керченській протоці – оцінка Єврокомісії


Леся Бакалець Київ, 14 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Експерти Єврокомісії позитивно оцінили дії української влади щодо ліквідації наслідків катастрофи у Керченській протоці. Вони стверджують, що гострої екологічної загрози немає. Однак українські екологи налаштовані песимістичніше.

Концентрація нафтопродуктів у Керченській протоці після аварій на суднах, що затонули внаслідок шторму, перевищує норму від 3 до 15 разів. На фото: ліквідація наслідків екологічної катастрофи на косі Тузла.
(ukrinform)
Українська влада зробила все можливе для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації у Керченській протоці. Такий висновок зробили експерти із 5-ти європейських країн після триденного дослідження ситуації. Звіт про їхню роботу оприлюднив керівник відділу з питань енергетичної безпеки Європейської комiсiї Фаузi Бенсарса.

«Я вам можу сказати, що за висновками експертів Європейського Союзу на цьому етапі небезпеки немає. Тобто всі ті заходи, які мали бути вжиті, вони були вжиті вчасно і на дуже професійному рівні. При нинішніх температурах тяжка нафта і сірка є не такими небезпечними. Але з підвищенням температури у наступні чотири місяці і до приходу літа будуть потрібні нові заходи для чищення моря, тому що може бути погіршення ситуації з екосистемою», – переконаний Фаузi Бенсарса.

«Чорне море – це бомба уповільненої дії...»

У тому, що моніторинг необхідно продовжувати, впевнені і українські екологи. При цьому заступник голови національного екологічного центру Юрій Урбанський не поділяє оптимізму європейських експертів. Він здивований тим, що ситуацію на Чорному визначають як «стабільну».

Юрій Урбанський: «Чорне море – це бомба уповільненої дії. Уявіть, що буде з маслом, якщо ви виймете його з холодильника і залишите на сонці на декілька днів. От і з мазутом буде те саме. Я, якщо чесно, маю серйозні сумніви, що єврофахівці приїжджали на місця аварії. Зазвичай, як це роблять європейські структури, вони просто наймають українського підрядника».

Експерти ЄС контролюватимуть ситуацію ще чотири місяці

Однак, за твердженням Фаузі Бенсарса, експерти ЄС контролюватимуть ситуацію упродовж наступних чотирьох місяців. Відповідної домовленості досягнуті між Україною та Європейським Союзом за підсумками здійснення першої оцінки впливу на довкілля. Місію проводитимуть за участі Кабміну України та за допомогою міжнародних експертів, які представляють Єврокомісію, Світовий банк та країни-члени ЄС.

Катастрофа у Керченській протоці сталася 11 листопада. Під час шторму постраждали 15 суден, в результаті чого в море потрапили майже півтори тисячі тонн мазуту, а також близько 7 тисяч тонн сірки. Це призвело до масової загибелі птахів і риби.

Матеріали до теми:

• У Криму ліквідовують наслідки кораблетрощ і підраховують збитки. Хто платитиме? • “Нечисте море”. Розлив нафтопродуктів у Керченській протоці може зірвати курортний сезон у Криму, - твердять екологи • НЕГОДА ТА Й ГОДІ. Україна ліквідовує наслідки стихії • Власникам суден, які завдали шкоди екології в Керченській протоці, висунуть позови • Десятимільйонних збитків зазнала Україна ід стихії у Керченській протоці
XS
SM
MD
LG