Доступність посилання

ТОП новини

«Спадок» від Януковича і перші дії уряду Тимошенко


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Олександр Бондар - народний депутат (НУНС); Олександр Стоян – народний депутат (Партія регіонів); Костянтин Кузнєцов – експерт з економічних питань Центру Разумкова

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Юлія Жмакіна: Давайте окреслимо найвиразніші точки того, в якому стані були справи з економікою, з різними галузями життя в Україні, те, що залишив по собі уряд Януковича.

Пане Стоян, в чому була найпроблемніша станом на сьогодні галузь чи, можливо, позиція?


Олександр Стоян
(ukrinform)
Олександр Стоян: Мабуть, не про це треба спочатку сказати, а про те, що не личить політичним елітам, коли йде зміна влади однієї політичної сили іншою, гудити одних чи інших.

Було б доцільніше, скажімо (я це закидаю і на адресу свого лідера), коли змінюється влада, Прем’єр прийшов в зал ВР, публічно прозвітував, задали питання, виступили, з’ясували найбільш проблемні точки, тоді для нового уряду це було б краще.

А те, що Янукович не прозвітував, а Юлія Тимошенко вже починає створювати якісь антикорупційні комітети... Може, вона й права, але, повірте, це не красить в цілому нашу державу.

Тому назвати найбільш больові точки я навряд чи зможу, я більше займаюся питаннями соціальної політики... А в соціальній політиці море, здається, больових точок.

Олександр Стоян: Дуже больових точок багато.

Що не вирішив уряд Януковича в соціальній сфері?

Олександр Стоян: По-перше, було піднято рівень оплати праці працівникам бюджетної сфери, десь 25-30%...

Що з’їла інфляція успішно під кінець року.

Олександр Стоян: Піднятий був прожитковий мінімум значно, мінімальна оплата праці. Так що в цьому плані немало було зроблено.

Ще більше було закладено в програму, навіть вже в бюджет, проект якого подавав уряд Януковича. Якщо продовжувати реалізувати цей проект бюджету в 2008 році, то ми побачили б значне підвищення рівня соціального захисту наших громадян.

Пане Стоян, я зазначила (Ви, мабуть, не почули), що все це успішно з’їла інфляція на кінець року майже 16%...

Олександр Стоян: Повірте мені, інфляція не тільки в нашій країні. Сьогодні спадок йде економіки в усіх країнах.

Абсолютно. Але навряд чи українців це нагодує і обігріє.

Пане Бондар, що все-таки вдалося уряду Януковича? Ви як опонент можете оцінити?


Олександр Бондар
(RadioSvoboda.Ua)
Олександр Бондар: Якби йому щось вдалося, то дійсно вони перемогли б на виборах і мали б зараз той самий уряд, який був. Це вже оцінив народ.

Ми з публіцистики, з різних джерел знаємо, які негаразди є в економіці. Але уряд жодного разу, навіть тоді, коли здавав повноваження, не прозвітував і не розказав реальної ситуації. Тому Юлія Володимирівна зараз змушена проводити ревізію того, що вона успадковує. Бо без цього неможливо ані бюджет формувати, ані економіку розвивати, ані якісь програми робити.

Тому я думаю, що ми впродовж місяця як мінімум взнаємо реальну ситуацію по всіх галузях з вуст нового уряду. Це погано. Це треба було б знати народу ще від того уряду, що ми успадковуємо, куди ми йдемо.

Я думаю, що дуже багато цікавих речей взнає наше населення, в першу чергу прихильники Партії регіонів, що робиться по Міністерству транспорту, по ФДМУ, по Міністерству фінансів, по багатьох інших галузях, де ми як опозиція взагалі не мали ніякого доступу до інформації.

А от питання, чи буде мати теперішня опозиція доступ, наскільки прозорим буде уряд Тимошенко – все це я запитаю в представника Центру Разумкова.

Давайте тоді перейдемо до оцінок сьогоднішнього робочого дня Юлії Тимошенко.

Вона дійсно починає з аудиту, з аналізу, що відбувалося в різних міністерствах, як рухалися гроші до останньої копійки, як сказала Тимошенко.

Логічний крок?


Костянтин Кузнєцов
(RadioSvoboda.Ua)
Костянтин Кузнєцов: Безумовно. Він такий, що його можливо було передбачити як перший крок нового Прем’єра, який приходить від іншої політичної сили і буде будувати наступну свою політику.

Безумовно, що перший крок є зробити ревізію справ, які є сьогодні в міністерствах.

Я хотів би, щоб це усе відбувалося без якихось там політичних забарвлень, тому що для простого українця це неважливо, яка політична сила допускає ті чи інші порушення, а важливо те, щоб економіка розвивалася стабільно, щоб умови конкурентні були доступні і виконані умови конкуренції, щоб була певна підтримка ефективних, важливих для України програм.

Це є основним, що стосується оціночних (факторів), для простих людей.

Пане Кузнєцов, я не сказала б, що політичні речі мало що значать для виборця.

Власне, ми перед ефіром спілкувалися з економістом Володимиром Лановим. Так от, він, оцінюючи перші кроки Тимошенко, сказав, що, наприклад, не на часі зараз займатися поверненнями вкладів «Ощадбанку».

Нагадаю нашим слухачам, що Тимошенко дала сьогодні доручення Мінфіну підготувати до 21 грудня рішення, що можна зробити з поверненням вкладів «Ощадбанку».

Так от, пан Лановий сказав, що це типове виконання політичних обіцянок, це не економічні кроки.

Пане Бондар, що Ви про це думаєте? Чи на часі займатися виконанням, наприклад, своєї передвиборної обіцянки?

До речі, це була обіцянка БЮТ, а НУНС, наскільки я пам’ятаю, скептично ставилася до цього.


Олександр Бондар: Так, ми більш ліберальна сила, ми більш скептично ставилися.

Але я хочу сказати, що саме тому Тимошенко весь час перемагає, тому що вона принципово виконує свої обіцянки. Якщо вона обіцяла виборцям повернути заощадження, то вона це буде робити. І я, як економіст, ліберальний, буду аплодувати їй, якщо вона знайде механізм повернення заощаджень за два роки. Я його на сьогоднішній день не знаю. І Лановий, скоріш за все, не знає.

Але якщо його знайде Тимошенко, то я думаю, що це буде найсуттєвіша перемога її за всю діяльність у політиці як економіста. Тому я тільки хочу, щоб вона це зробила і виконала. Я думаю, що населення зі мною погодиться.

Пане Стоян, якщо б у Вас була можливість поговорити з пані Тимошенко зараз, щоб Ви їй порадили залишити в бюджеті-2008, написаному урядом Януковича?

Олександр Стоян: По-перше, я хочу зробити зауваження моєму колезі. Партія регіонів була підтримана населенням України, і ми набрали найбільшу кількість голосів, 35%. Так що достойно оцінили роботу уряду Януковича менше за рік.

Щоб я порадив? Я порадив би все-таки зробити першим кроком не ревізію, а те, що вона обіцяла людям. Тільки завдяки тому, що вона обіцяла повернути заощадження...

А я, як голова підкомітету по соціальних питаннях, цими питаннями вже займаюся 10 років у Комітеті соціальної політики, десь законів з 20 через мене пройшло...

Пане Стоян, а чому Ви проти ревізії, до речі?

Олександр Стоян: Ні, нехай роблять. Але ж перше, то це треба зробити.

Друге. Ми забуваємо інше. Пані Тимошенко обіцяла (я хочу нагадати, що це унікальна обіцянка), що середня пенсія буде такою ж, як середня зарплата. Чомусь вона про це мовчить. Це також неможливо.

Наступне. Пані Тимошенко обіцяла, що буде 10 тисяч при народженні першої дитини, 15 тисяч при народженні другої і 20 тисяч при народженні третьої. Чи виконає вона це?

Пані Тимошенко обіцяла різко підняти стипендії студентам. А по догляду за дитиною не менше 500 гривень на місяць.

Всі ці пропозиції я оформив як депутат у порядку законодавчої ініціативи.

Так що я спитав би Юлію Володимирівну: Юліє Володимирівно, чи підтримуєте Ви мої законопроекти, які реалізують Ваші передвиборчі програми?

Це не політичні дії, а це дії конкретні соціальні. І пройшла вона завдяки цьому величезному популізму. Так що відмовлятися від цього не треба.

Я вже не кажу про армію, яку вона, безумовно, не зробить професійною.

Пане Стоян, а тепер всі карти в руках опозиції.

Сьогодні пан Янукович пообіцяв тіньовий уряд і контролювати знов-таки кожну копійку і кожен крок по галузях.

Пан Ахметов дуже сподівається, що цей контроль дуже допоможе пані Тимошенко досягнути економічного зростання.

Так що справи налагоджуються...


Олександр Стоян: Ми будемо допомагати Юлії Тимошенко. Більше того, будемо і голосувати за її закони, щоб вона реалізувала те, що обіцяла громадянам...

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG