Доступність посилання

ТОП новини

Ослабне чи посилиться тиск Заходу на Іран після нової інформації розвідувальних служб США?


Василь Зілгалов Прага, 4 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нові дані американської розвідки свідчать, що Іран під тиском міжнародної спільноти припинив у 2003 році розробку власної ядерної бомби. Але Тегеран продовжує програму збагачення урану, яка дозволить за 3-5 років створити власну ядерну бомбу. Як вплинуть нові дані на європейських союзників Вашингтона? Чи збільшать вони тиск на Іран, щоб той зупинив збагачення урану, чи ж ослаблять санкції, зважаючи на меншу ядерну небезпеку з боку Тегерану?

Іран -- завод зі збагачення урану у Натанзі. Фото: 9 квітня 2007 р.
(Fars)
Дійсно, 16 американських спецслужб надали адміністрації США доповідь, у якій міститься висновок про припинення і замороження Іраном у 2003 році програми створення власної ядерної зброї. У Вашингтоні відзначають, що Тегеран продовжує збагачення урану і придбання необхідного ядерного обладнання, незважаючи на замороження програми виробництва ядерної бомби. Що ж змінюється у міжнародному ставленні до Ірану після оприлюднення даних американської розвідки?

«Ризик отримання Іраном ядерних озброєнь залишається дуже серйозним»

Радник Президента США з національної безпеки Стівен Хедлі заявив: «Нові дані свідчать, що ми правильно висловлювали своє занепокоєння намірами Ірану отримати ядерну зброю. З іншого боку, стало зрозуміло, що є прогрес у гарантуванні того, щоб цього не сталося. Та попри все це, ризик отримання Іраном ядерних озброєнь залишається дуже серйозним».

Європейські партнери США, насамперед канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі, наголосили, що вони намагатимуться переконувати своїх європейських партнерів у продовженні скорочення інвестицій до Ірану.

Німецькі експерти відзначають деяку невідповідність позицій Меркель і міністра закордонних справ Німеччини Штайнмаєра. Останній більше схильний до переговорів і контактів з Іраном, аніж до тиску на Тегеран. На думку німецького експерта з проблем Ірану Геннера Фуертіґа, це може призвести до послаблення європейського тиску на Іран. Французькі експерти також не виключать резонансу у Франції щодо нових американських даних, особливо для тих компаній, які давно співпрацюють з Іраном. Але, наприклад, Дені Бошар, експерт з проблем Ірану з Парижа, вважає, що навіть нові розвідувальні дані підтверджують, як важко отримати точну інформацію щодо намірів Ірану.

Тегеран привітав США, а Тель-Авів закликає нарощувати зусилля

Іран привітав доповідь розвідувальних служб у Вашингтоні і охарактеризував це, як більшу реалістичність США у справах Ірану.

Тим часом прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт заявив з цього приводу: «Відповідно до даних доповіді, у 2003 році Іран мав програму створення ядерної бомби. Це, без сумніву, привід для занепокоєння. І американська позиція, і наша – необхідно нарощувати зусилля для припинення ядерної програми Ірану».

Чимало експертів прогнозують, у зв’язку із новими даними розвідки США, уповільнення зусиль Росії та Китаю щодо нових санкцій супроти Ірану. Та й в самих Сполучених Штатах демократи, наприклад, уже закликають Джорджа Буша до посилення дипломатичних контактів з Тегераном, на противагу можливим воєнним ударам США по території Ірану. Ця тема, без сумніву, стане предметом дискусій під час наступних президентських виборах у США.

Матеріали до теми:

• США запровадили нові санкції проти Ірану • Кондоліза Райс: Іран є однією з найсерйозніших проблем для інтересів США у світі, для американської національної безпеки • Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун заявив про необхідність твердого підходу до іранської ядерної програми • Президент Джордж Буш заявив, що система протиракетної оборони на європейській території потрібна конче і невідкладно • Іран ані на йоту не відступив від своєї позиції щодо ядерної програми, - заявив Президент цієї держави Махмуд Ахмадінеджад
XS
SM
MD
LG