Доступність посилання

ТОП новини

Зажурилась Італія?


Наталка Кудрик Рим, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Важко знайти іноземця, який би не захоплювався красивою Італією та її мешканцями – говіркими, гостинними, з творчою натурою італійцями. Годі говорити про піццу і спаґетті – ці страви присутні у меню ресторанів будь-якої країни. Однак, не все те золото, що блищить. І про це вам скаже не прискіпливий чужоземець, а в першу чергу зізнаються самі італійці. Вони переконані, що їхня країна топчеться на місці, або й взагалі котиться назад: рівень життя погіршується і світла в кінці тунелю не видно. З таким настроєм італійці залишають 2007 рік і засмучено дивляться у 2008-й. Чому зажурились Апенніни і чи справді все так погано в італійському домі?

Будинок італійського уряду
(RadioSvoboda.Ua)
Найбільше розчарувань завдала громадянам політична еліта. Після півторарічного керування лівоцентристського уряду Романо Проді, 40% населення воліє відставки прем’єра і дострокових виборів, 16% виступають за повну зміну кабінету хай і без виборів. Переживши у лютому нетривку кризу, команда Проді попри песимістичні прогнози тримається: непевно, шкутильгаючи, але за штурвалом. Хоч корабель, на якому пливе італійський політикум, називають «Титаніком», що йде на дно.

Оглядач тижневика «L’Espresso» Джампаоло Панса, як більшість його колег з провладних і опозиційних видань, негативно оцінює минулий рік у політичному плані.

Джампаоло Панса: «Італійська політика дуже заплуталася, розкололася на тисячі шматків, почалися сварки всередині двох політичних блоків. Дедалі важче зрозуміти , чи є якийсь раціональний сенс у тому, що відбувається як серед ліво-, так і серед правоцентристів. Мій висновок абсолютно негативний, я засмучений, і ще більш засмучений стосовно року, що надходить».

Більшість італійців щасливі у сімейному житті
(RadioSvoboda.Ua)
Відчувають себе біднішими

Після 50 років перебування у Євросоюзі, після 5 років запровадження євро громадяни Італії відчувають себе чимдалі біднішими. Підприємці в очікуванні доморощеної Маргарет Тетчер, яка б реформувала економіку і державні інституції. Політичним ветеранам – ні 68-літньому Проді, ні 71-літньому Берлусконі – італійці не довіряють і помітно втомилися від них.

Соціолог Ренато Маннгеймер зазначає: «Італійці дуже стурбовані, я б сказав, майже песимістично налаштовані: вважають, що з економічної точки зору 2007 рік був для них гіршим, ніж 2006-й. Відносна більшість громадян переконана, що рівень їхнього життя за цей рік погіршився».

Нинішнього року за обсягами ВВП Італію вперше випередила Іспанія. За стандартами ООН щодо рівня життя, серед 69 розвинених держав Італія посіла 20 сходинку, втративши за один рік три позиції.

«Щасливі у приватному, родинному житті і нещасливі у громадському»

Дослідження Кембріджського університету зламало стереотипи про оптимістичних і бадьорих мешканців сонячного півострова. Серед західних європейців італійці почуваються найбільш нещасливими. Але такий висновок має дві сторони медалі.

Професор університету міста Урбіно Ільво Діаманті з цього приводу сказав: «88% італійців почуваються щасливими, неправда, що вони перебувають у депресії. Водночас у соціальному плані, у ставленні до державних інституцій відчувають себе нещасливими. Отож, щасливі у приватному, родинному житті і нещасливі у громадському. Вони розчаровані державою настільки, що не наважуються підняти очі і дивитися вперед у майбутнє. У цьому велика відповідальність покладається на політику, котра першою має вказати людям шлях у майбутнє».

Сумним видався рік для Італії ще й з іншої причини. Померли чотири всесвітньовідомі митці – гордість нації: кінопродюсер Карло Понті, стиліст Джанфранко Ферре, режисер Мікеланджело Антоніоні та славетний тенор Лучано Паваротті.

Є ще порох у порохівницях!

Серед помітних досягнень влади, зокрема, правоохоронців – активізація боротьби з мафією: арештували кількох босів на південних теренах. Сицилійські підприємці заявили рішучий протест проти рекету і відмовляються платити мафіозі долю своїх прибутків. Порадували успіхи чемпіонів світу з футболу. Збірна Італії подолала відбірковий турнір і потрапила до фінального етапу Єврокубка-2008, а «Мілан» учетверте завоював титул найсильнішого клубу у світі. Вперше за останні роки до топ-десятки популярних пісень року увійшли лише італійські пісні. Що ж, допоки Італія протестує, грає у футбол і співає, значить, є ще порох у порохівницях!
XS
SM
MD
LG