Доступність посилання

ТОП новини

2007 рік: репатріанти в Криму не отримали землі, не збудували мечеть, їх заарештовувала міліція...


Володимир Притула Сімферополь, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість кримських експертів серед негативних підсумків року, що минає, називають невирішеність проблем репатріантів – кримських татар. Насамперед – земельної проблеми, яка протягом усього 2007 року проявлялася дуже гостро.

(RadioSvoboda.Ua)
«Скільки над нами знущатимуться?! Віддайте нашу землю!!!» – пристрасті кипіли на десятках мітингів репатріантів у низці кримських міст. І хоча збирали вони тисячі, а інколи – десятки тисяч людей, усе ж вимоги, що на них звучали, залишилися не почутими, а проблеми, що озвучувалися, – не вирішеними кримською і центральною владою.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголошує: «Переважна більшість кримських татар, коли поверталися до Криму, не мали можливості поселитися у тих місцях, де вони самі народилися, або звідки їхні батьки. Влада просто системно не вирішувала питання виділення землі для облаштування тих людей, які повертаються».

Самозахоплення, чи «самоповернення» землі?

Через невирішеність земельної проблеми репатріанти змушені вдаватися до самозахоплення, чи, як вони називають – «самоповернення» землі. За даними кримського уряду, в автономії нараховують понад 4 тисячі самозахоплень. Але, як заявив колишній прокурор Криму Віктор Шемчук, лише до третини з них мають пряме відношення репатріанти. Тим не менш, саме земельні конфлікти серйозно впливали на політичну стабільність в регіоні і, навіть, приводили до політичних криз, як після інциденту на плато Ай-Петрі.

Там 6 листопада близько тисячі правоохоронців силою ліквідували кілька будівель торгових об’єктів, зведених репатріантами з Бахчисарайського району. Акція виглядала як залякування кримських татар, під час неї до репатріантів застосували силу, їх принижували і жорстоко били, стріляли гумовими кулями. Кілька з них отримали фізичні пошкодження а понад 20 – заарештовані.

«Це терор, справжній терор, фашизм – беззбройних людей бити, наручники накидати, копати! До напівсмерті ні за що забили невинних людей!», – емоційно ділився враженнями один із свідків цього побоїща. Подібні, хоч і з меншим суспільним резонансом, конфлікти довкола землі цього року виникали в Сімферополі та його околицях, у Великій Ялті, у Судацькій зоні.

Експерти відзначають, що кримська влада, зацікавлена у безконтрольному «розбазарюванні» землі, не справилася з цим викликом, а центральна – не звертала уваги на поглиблення в Криму «земельної» кризи. У новому ж році владі усіх рівнів, за багатьма прогнозами, доведеться зіштовхнутися з радикалізацією кримськотатарського національного руху.

Матеріали до теми:

• Репатріанти сьогодні очистили центральний майдан Сімферополя від своїх наметів – чим відповість влада? • У Сімферополі вже майже місяць протестують кримські татари • У Криму тривають протести кримських татар
XS
SM
MD
LG