Доступність посилання

ТОП новини

Московський Патріархат і Ватикан: без згоди Путіна порозуміння неможливе


Наталка Кудрик Рим, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Росія дедалі більше прагне підтвердити свої ключові позиції на політичній мапі світу, відкидаючи критику Заходу внутрішніх подій в країні. Днями Москва вкотре нагадала, хто є в домі господар, але цього разу ініціативу взяло православне духовенство. Чільний представник Московського Патріархату заявив, що для налагодження стосунків між Російською православною та Католицькою церквами Ватикан має ліквідувати католицькі єпархії на території Росії. Як оцінили московські закиди в Італії і чому давня суперечка довкола єпархій знову виринула на поверхню?

Церква Політики Путіна?
(AFP)
Чотири католицькі єпархії з юридичними адресами у Москві, Іркутську, Саратові та Новосибірську існують з 2002 року відповідно до рішення тодішнього глави Святого престолу Івана Павла Другого. Перед цим вони називалися «апостольські адміністрації», що за церковними канонами означає тимчасовий, тобто нижчий статус, ніж мають єпархії.

Російська церква ще тоді висловила невдоволення підвищенням рангу адміністративних структур Ватикану в Росії, звинувачуючи католиків у прозелітизмі: місіонерській роботі серед некатолицького населення країни.

Тепер, коли у Римі чимдалі частіше говорять про можливу зустріч Папи Римського Бенедикта XVI з Патріархом Алексієм Другим, глава відділу зовнішніх зв’язків Московського Патріархату митрополит Кирилл заявив: «Ми ніколи не визнаємо і будемо категорично заперечувати присутність католицьких єпархій на території Росії. Їхній статус слід повернути до попереднього рівня апостольської адміністрації». Слова впливового ієрарха пролунали на міжнародному форумі у Москві в присутності папського нунція.

Аналітик провідного італійського видання «La Repubblica» назвав це першою офіційною вимогою до Святого престолу зробити крок назад. Зауважують, що і момент у Москві вибрали підходящий, коли не лише політично, а й релігійно Росія переживає відродження національної гордості.

Лише старі проблеми, без нових негативних елементів?

Однак говорити про суттєве загострення стосунків між двома церквами не доводиться, зазначив Радіо Свобода ватиканський оглядач газети «Il Riformista» Паоло Родарі: «Останні заяви з Росії не додають якихось нових негативних елементів у відносинах між Ватиканом і Московським Патріархатом. Це зайве підтвердження старих проблем. Але, на моє переконання, за час понтифікату Бенедикта XVI діалог між двома церквами помалу, та все-таки трохи поліпшився».

Попри суперечливі заяви православного духовенства, в Італії таки переконані, що з Росії надходить більше позитивних сигналів для примирення двох церков, ніж це було кілька років тому. Водночас, говорить експерт, зважаючи на тісний зв’язок російської церкви з політичним керівництвом країни, пошук релігійного консенсусу значною мірою залежатиме не тільки від Папи Римського та московського Патріарха.

Паоло Родарі: «Певне порозуміння між Російською православною і Римо-католицькою церквами, думаю, буде неможливим без особистої згоди на те президента Владіміра Путіна».

Матеріали до теми:

• Секретні служби комуністичного блоку глибоко проникали у Ватикан
XS
SM
MD
LG