Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники оголосили лауреатів антипремії «Будяк року-2007»


Кирило Булкін Київ, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні правозахисники з Української Гельсінкської Спілки з прав людини оголосили лауреатів щорічної антипремії «Будяк року-2007». Нею «відзначають» посадовців, які брутально порушували права людини.

Українські правозахисники другий рік поспіль відзначили антипремією «Будяк року» Держдепартамент України з виконання покарань. Але цього разу не установу, а конкретних посадовців: першого заступника Миколу Ільтяя – за незаконне насильство щодо засуджених, а начальника департаменту Василя Кошинця – «за абсолютну бездіяльність у випадку порушення прав людини».

Голова правління Української Гельсінкської Спілки з прав людини Євген Захаров зазначив: «Пан Ільтяй особисто причетний до вводу спецпідрозділу з боротьби з тероризмом у колонії, хоча неодноразово наголошувалось, що такого спецпідрозділу в цій системі взагалі не може бути».

Серед «лауреатів» Генпрокуратура і мер Києва

Отримають антипремію й інші «лауреати». Так, Генпрокуратура України, на думку правозахисників, не забезпечує ефективного й швидкого розслідування випадків порушень прав і свобод. А народний депутат Василь Грицак був ініціатором введення міжнародних паспортів зі вмонтованими чіпами. Українська Гельсінкська спілка розцінює це як «найбрутальніше втручання в приватне життя громадян».

І, нарешті, мер Києва Леонід Черновецький, на думку правозахисників, намагався обмежити права осіб, незареєстрованих у столиці. Зокрема, таких людей звільняли з комунальних підприємств, а їхніх дітей рекомендували не брати до школи.

Виконавчий директор Спілки Володимир Яворський пообіцяв, що правозахисники і надалі пильнуватимуть за основними порушниками прав людини:

Володимир Яворський: «Це щорічний проект. Щороку ми будемо відзначати головних будяків, які найбільше порушують права людини та основні свободи в країні».

Символічні будяки разом із дипломами будуть урочисто передані лауреатам. Для нагадування.

Матеріали до теми:

• Міжнародний день захисту прав людини. Українські реалії... • У міжнародний день прав людини сайти правозахисних організацій України зазнали хакерської атаки
XS
SM
MD
LG