Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки ООН не знайшла компромісного рішення щодо Косова


Василь Зілгалов Прага, 20 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На засіданні Ради Безпеки ООН у середу так і не було знайдено компромісного рішення щодо статусу сербського краю Косово. США і ЄС заявили, що всі наявні для цього переговорні способи вже вичерпали себе, і Європейський Союз, як мовиться у спільній заяві, може підготувати план поетапного врегулювання статусу Косова. Тим часом Сербія та Росія наполягають на продовженні переговорів і заявляють, що одностороннє проголошення незалежності Косова було б порушенням міжнародного права.

Прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца під час виступу. Нью-Йорк, 19 грудня 2007 р.
(official site)
Хоча Прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца заявив в ООН, що його країна буде використовувати лише мирні засоби, щоб не допустити одностороннього проголошення незалежності Косова, все ж деякі експерти не виключать нової воєнної конфронтації, насамперед, у сербській Митровиці, на півночі Косова, де компактно проживають косовські серби.

Захід підтримує позицію косовських албанців – більшості населення краю, які готові в односторонньому порядку відокремитися від Сербії.

Представник США Шон Маккормак на засіданні Ради Безпеки ООН заявив: «Сполучені Штати вважали і вважають, що косовська проблема може бути вирішена лише шляхом втілення в життя плану Мартті Ахтісаарі, включно з незалежністю Косова під міжнародним контролем, у крайньому разі – на початковому етапі».

А позицію ЄС висловив в ООН посол Бельгії Йохан Вербке: «З точки зору європейців, очевидно, що подальші переговори, у якому форматі вони б не відбувалися, становища не змінять. Тому ми поділяємо точку зору посередників від ЄС і США, які вважають, що всі можливості переговорів уже вичерпані».

ЄС готовий направити до Косова поліцейських і цивільну місію

Європейський Союз уже готовий розгорнути свою поліцейську і цивільну місію в Косові для впровадження в життя плану відокремлення краю від Сербії. Брюссель планує на початку послати до краю близько двох тисяч поліцейських.

Тим часом Росія продовжує підтримувати Сербію і наполягає на пошуку компромісу у подальших переговорах. Посол Росії В ООН Віталій Чуркін послався на резолюцію ООН.

Віталій Чуркін: «Якщо Європейський Союз хоче розгорнути свою місію в краї Косово, він мусить отримати схвалення Ради Безпеки. Це наша позиція і будь-який рух до односторонньої незалежності, зрозуміло, був би прямим порушенням резолюції 1244 Ради Безпеки ООН».

Воїслав Коштуніца також послався на статтю 1244 і попередив, що навіть часткове порушення її призведе до кризи і, по суті, «настання нової епохи у міжнародних стосунках».

Зрозуміло, що Європейський Союз, після очікуваної невдачі на Раді Безпеки ООН продовжить обговорювати деталі плану щодо статусу Косова і буде стримувати Приштину від поспішних кроків. Чимало експертів прогнозують, що албанці краю приступлять до втілення у життя обіцянки про відокремлення вже у січні 2008 року.

Матеріали до теми:

• Чи будуть успішними нинішні дебати в ООН щодо Косова? • Край Косово: життя пересічних мешканців • Європейський дослідник: «Саміт ЄС не вирішив косовське питання, але лідери ЄС дійшли майже одностайності» • Питання статусу Косова було в центрі уваги сьогоднішнього саміту ЄС • Пересічним сербам не до Косова • Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова
XS
SM
MD
LG