Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ втратив рік у будівництві метро. Хто винен?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 6 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дніпропетровщина згаяла майже рік у будівництві метрополітену. Через запізнення з надходженням бюджетних коштів та інші причини з квітня цього року не проклали жодного метра підземки. Нині питання про те, хто ж винен, перейшло з фінансової в політичну площину: ні обласна рада, ні облдержадміністрація, ні міська влада не хочуть бути крайніми.

Чи буде світло у кінці дніпропетровської підземки?
(metro.dp.ua)
Наймолодший в Україні дніпропетровський метрополітен водночас і один із найбільших довгобудів. Споруджувати його почали більш ніж чверть століття тому. Наразі функціонують тільки 6 станцій однієї гілки, решта проекту залишилася на папері.

Про те, що цього року підземку практично не будували, першими заявили депутати обласної ради. Ситуацію назвали катастрофічною: бюджетні кошти не освоєні, а через майже річну заборгованість із зарплати вже звільнилося понад півтори сотні найбільш кваліфікованих метробудівців. Одразу знайшли і винних. Це облдержадміністрація, яка є офіційним замовником робіт, погано контролювала будівництво, заявив Іван Лазаренко, заступник голови облради.

Іван Лазаренко: «Навколо надзвичайно серйозного об’єкту продовжуються дитячі іграшки. Цей рік втрачений, жодного метра виробітку не проведено. Це практично катастрофа».

Потрібне втручання правоохоронних органів?

В облдержадміністрації із закидами незгодні. Там називають кілька причин гальмування спорудження підземки. По-перше, з обіцяних майже 60 мільйонів державних коштів, отримали тільки половину, та й то аж у середині року. Друга причина – зловживання та непрофесійний менеджмент керівництва метробудівних підприємств: із 12-ти мільйонів нібито освоєних коштів більшу частину витратили на відпомповування води, не проклавши жодного метра тунелю. Начальник головного управління будівництва облдержадміністрації Петро Декальчук впевнений: на це мають відреагувати правоохоронні органи.

Петро Декальчук: «Направлені матеріали до прокуратури. Суть листа у тому, що непрофесійне керівництво унеможливлює не тільки освоєння коштів, а й добудову метрополітену».

Ще одним відповідальним за зрив спорудження метро, за версією облдержадміністрації, має бути міська влада. Мовляв, з початку року на об’єкт вона виділила дріб’язок – усього 100 тисяч гривень, та й зацікавлена більше у розвитку приватної мережі маршрутних таксі, аніж у добудові збиткової підземки.

Міська влада Дніпропетровська на звинувачення не реагує. Офіційним замовником усіх робіт зараз є облдержадміністрація, а не міська рада, налогошує міський голова Іван Куліченко. Питання з переданням функцій замовника загальмувалось на рівні Кабміну.

Іван Куліченко: «Всі свої зобов’язання по фінансуванню ми виконуємо. Подали пропозицію до Міністерства транспорту, надали згоду, щоб міськвиконком виступав замовником будівництва. Це питання залежить не від мене, а від того, як воно вирішиться на державному рівні».

В облдержадміністрації не втрачають надій

Дніпропетровська підземка мала стати одним із об’єктів, котрий планували добудувати до «Євро-2012». В облдержадміністрації не втрачають надій: якщо швиденько переробити проект і придбати сучасне обладнання, ще можна встигнути.

Керівник облдержадміністрації Віктор Бондар заявив: «У бюджеті наступного року цей рядок має бути врахований. Дніпропетровськ має закінчити будівництво першої гілки метрополітену!»

А поки про те, щоб дніпропетровське метро стало масовим видом транспорту, можна тільки мріяти. Щомісяця воно перевозить лише по мільйону пасажирів, це приблизно стільки, як трамваї і тролейбуси щодня.
XS
SM
MD
LG