Доступність посилання

ТОП новини

Янукович став «опозиційним Прем’єром»


Тетяна Ярмощук Київ, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Віктор Янукович сьогодні знову сів у прем’єрське крісло. Щоправда, головував він не у будівлі на Грушевського, а у приміщенні кінотеатру «Зоряний». І не на засіданні справжнього Кабміну, а «тіньового», хоча представники Партії регіонів принципово не хочуть використовувати термін «тіньовий». Вони воліють називати цей уряд «опозиційним».

Віктор Янукович проводить засідання тіньового уряду. Київ, 21 грудня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Саме поняття «тіньовий уряд» походить з Британії. Тіньовий кабінет – це невід’ємна частка Вестмінстерської системи державного правління. Він складається із лідерів опозиції у Палаті громад парламенту, якими керує лідер парламентської опозиції. Ця група формує Кабінет Міністрів, альтернативний офіційному уряду. Кожен пост в офіційному Кабінеті має відповідник в альтернативному уряді, який і називається тіньовим, бо кожен його член виступає наче тінню когось із міністрів, стежить за кожною його дією. Завданням членів тіньового Кабінету Міністрів є критика у парламенті політики чинного уряду та законів, які вони пропонують, а також розроблення альтернативної політики. Часто члени тіньового Кабінету переходять на відповідну посаду в уряді, коли їхня партія виграє вибори.

На сполучення «тіньовий уряд» наклали табу

Сьогодні «тіньовий» уряд створила Партія регіонів. Але оскільки саме слово «тінь» в Україні наміцно пов’язується з оборудками і ухилянням від сплати податків, то на словосполучення «тіньовий уряд» регіонали наклали табу. Він буде йменуватися «опозиційним урядом». На першому засідання його главою обрали екс-справжнього Прем’єра Віктора Януковича. Міністром фінансів став Микола Азаров, оборони – Анатолій Кузьмук, керівником МВС – Микола Джига.

Головний міненесник в «опозиційному уряді» Нестор Шуфрич заявив: «Ми будемо мати можливість говорити суспільству про те, що відбувається у владі. Крім того, я хочу нагадати про те, що ми є народними депутатами і можемо законодавчо впливати на роботу системи влади в Україні в цілому. І, безумовно, принцип, з яким жила, на жаль, попередня опозиція,— чим гірше для країни, тим краще для опозиції — ми сповідувати не будемо».

Регіонали обіцяють, що не проситимуть у Прем’єра Тимошенко коштів на діяльність «опозиційного уряду», а працюватимуть на громадських засадах і обіцяють збиратися щотижня.

Свідчення європейськості України?

Попри те, що сьогоднішнє засідання «тіньового» уряду виглядало не надто серйозно, сама ідея створення опозиційного Кабінету Міністрів свідчить про європейськість України, наголошує Михайло Поживанов, представник Блоку Юлії Тимошенко.

Михайло Поживанов: «Опозиція повинна бути сильною, вона повинна розробляти і пропонувати суспільству розвиток тих чи інших подій на власний розсуд, там, де вони не погоджуються із діями сьогоднішньої влади. А влада, відповідно, повинна реагувати на ці виклики адекватно своїми діями, своїми документами, і там, де будуть бачити, що можливо опозиція щось пропонує краще, то я б не нехтував такими порадами і спокійно до цього б ставився».

Було б гарною традицією української політики, якби відразу після створення Кабінету Міністрів та коаліції, оголошувалося про створення опозиції та альтернативного уряду, зазначає політичний експерт Сергій Таран.

«Це означає те, що у нас в Україні розуміють, що лише чітка відповідальність влади, і чітка робота опозиції має стати основою демократичних процесів. Саме цивілізована, демократична боротьба опозиції є основою політичної діяльності, а не спроба, наприклад, зірвати роботу парламенту, як це було досі, чи не спроба створити якийсь конгломерат влади та опозиції», – зауважив Сергій Таран .

В Україні вже діяв «тіньовий» уряд. Його створювала Юлія Тимошенко ще до помаранчевих подій 2004 року. Поняття «тіньовий уряд» міститься у проекті закону «Про опозицію», розробленому командою пані Тимошенко. Нинішня коаліція обіцяла, що цей законопроект буде ухвалений.
XS
SM
MD
LG