Доступність посилання

ТОП новини

«Ера дешевих енергоресурсів уже в минулому». (Інтерв’ю з віце-президентом фонду «Стратегія-1»)


Тетяна Ярмощук Київ, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Через подорожчання імпортного газу ціна на блакитне паливо зросте, найімовірніше, і для населення. Про необхідність цього заявляють у Секретаріаті Президента, цього не відкидають і соратники кандидата у Прем’єр-міністри. Наскільки це зараз є економічно обґрунтовано? Про це Радіо Свобода запитало в Михайла Гончара, віце-президента фонду «Стратегія-1».

Михайло Гончар
(RadioSvoboda.Ua)
М.Г.: Це не те, що є економічно обґрунтоване сьогодні. Це той крок, який було необхідно робити вже кілька років тому.

Р.С.: А чи піде уряд на ці непопулярні кроки напередодні президентських виборів?

М.Г.: Важко сказати, чи піде, чи візьмуть гору популістські підходи, але ситуація є такою, що уряду потрібно буде це робити. Інакше ми погубимо наші видобувні галузі, газову галузь, перш за все. Ера дешевих енергоресурсів уже в минулому.

Р.С.: Для населення використовують газ вітчизняного видобутку – продають по 293 гривні, а його собівартість 290. На скільки потрібно підвищити ціну для споживачів, щоб галузь не «загнулася»?

М.Г.: Потрібно до цього всебічно підійти. Зокрема, поглянути на цифри. Які затрати складає собівартість? Що списується у видобувних компаніях на ці затрати? Основний спротив тим чи іншим, нехай непопулярним, але необхідним крокам уряду завжди іде не стільки апріорно, скільки від нерозуміння у соціумі тих кроків, які здійснює уряд, коли він ці кроки не пояснює і не аргументує, а просто говорить про те, що потрібно підвищити. Чим далі відкладатиметься ухвалення цього рішення, тим більш високу ціну ми заплатимо за це в майбутньому.

Р.С.: А якщо новий уряд і надалі штучно стримуватиме ціни, чого тоді очікувати?

М.Г.: Тоді йому доведеться шукати відповідні ресурси, які буде дуже важко знайти, для того, щоб компенсувати галузі різницю між цінами та зростаючою собівартістю. Тут уряд не зможе діяти автономно, не зможе ухвалювати рішення без узгодження з парламентом. Думаю, що у цій ситуації уряд і урядова коаліція заганятимуть себе у глухий кут, намагаючись зіграти на почуттях виборців.

Р.С.: У грудні минулого року Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЄ) затвердила диференційовані тарифи для населення. Залежно від річного обсягу споживання газу українці сплачують від 31,5 копійки до 1 гривні 30 копійок. Мотивація чиновників, що великі будинки мають лише заможні громадяни, не відповідає дійсності. Оскільки багато мешканців райцентрів та навіть сіл також мають будинки з великою площею, і платити оцю диференційовану ціну не мають можливості. Тож яких заходів варто вжити, щоб хоч якось пом’якшити цей ціновий удар?

М.Г.: Звичайно, шок у будь-якому випадку буде. Але чим більш прозоро зможе діяти уряд, тим він більше зможе зменшити той негативний ефект, який безперечно матиме місце. Успішною урядовою політикою буде не політика підігрівання популістський настроям, а ефективна політика, яка дозволить подолати цей ціновий шок. І, зрештою, стабілізувати ситуацію.

Матеріали до теми:

• Діли на 180! Чи вмотивоване підвищення ціни на газ для населення? • Газові домовленості Кабінету Януковича • Нова ціна на російський газ для України знову має політичне підґрунтя? • Україна отримуватиме імпортний газ у 2008 роцi за цiною $179,5 за тисячу кубометрiв • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект
XS
SM
MD
LG