Доступність посилання

ТОП новини

Рейтинги по-українськи: Юлія Тимошенко – «особистість року», а Віктор Ющенко – «найвпливовіший українець»


Юлія Жмакіна Київ, 20 грудня (RadioSvoboda.Ua) – Наприкінці року солідні видання беруться визначати героїв та антигероїв. Так за версією журналу «Time», людиною року став російський президент Владімір Путін. Це не винагорода, наголошували видавці, а констатація факту, що довкола цієї людини відбувалося найбільше значущих подій. Мабуть, те саме можуть сказати і автори щорічного проекту «Особистість року» українського тижневика «Кореспондент». Їхній герой (точніше героїня) – Юлія Тимошенко.

«Будь-які результати голосування сприйму мужньо. І шлях наша команда продовжить так, як вона мусить його проходити. І рано чи пізно ви звітуєте, уся банда звітує перед Україною за те, що вона зробила з її сьогоденням і майбутнім», – заявила Юлія Тимошенко в вівторок у Верховній Раді перед голосування за її кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра.

За силу і нелюдську наполегливість на шляху до мети цю жінку (вже вдруге Прем’єр-міністра України) журнал «Кореспондент» назвав особистістю-2007. І також вдруге. 2005-го Юлія Тимошенко вже була «особистістю року». Мотивація, щоправда, була іншою: «За нестримне зростання популярності».

Те, що це звання не винагорода, а констатація об’єктивного факту, свідчить приклад минулого року. 2006-го титул «особистості» віддали Олександрові Морозу – за гучний вчинок, що дозволив створити коаліцію регіоналів, комуністів та соціалістів. 2004-го фаворитом був Віктор Ющенко… А 2002-го – Леонід Кучма.

Балога і Суркіс проти Тимошенко

Про того, хто цього року був головним суперником Юлії Тимошенко за титул «особистість року», розповіла Анна Мороз, заступник головного редактор журналу «Кореспондент».

Анна Мороз: «Ми дуже вагалися, адже до останнього не було відомо, чи стане Юлія Тимошенко Прем’єр-міністром. Іще ми розглядали дві кандидатури. Це Віктор Балога, глава президентського Секретаріату, і Григорій Суркіс, людина, яка цього року добилася того, щоб Україна разом із Польщею приймала у себе Євро-2012. Щодо Балоги, ви, мабуть, розумієте, що це «сірий кардинал» Віктора Ющенка. І якби Юлія Тимошенко не перемогла у прем’єрських перегонах, то це б певною мірою була б перемога Віктора Балоги».

Крім «Особистості року» журнал «Кореспондент» також спеціально відзначив людей, які вирізнилися в 2007 році в Україні і за кордоном, – 10 у розділі «Україна» та 10 у розділі «Світ». Серед українських номінацій – «Відкриття року», «Комбінатор року» і «Пестунчик долі року».

«Постійно намагався певним чином відсторонитися від політичних подій і від політики як такої, тому що не вважаю її своєю справою. Але така сьогодні державна конструкція, що без участі у тій чи іншій політичній кампанії чи політичній силі, неможливо впливати на процеси», – заявляв цього року в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода переможець номінації «Відкриття року», тоді ще неспікер парламенту Арсеній Яценюк. Його журнал відзначив за те, що він став у політичній ієрархії країни на один щабель із таким важковаговиком, як Юлія Тимошенко.

«Комбінатором року» журнал «Кореспондент» назвав главу президентського Секретаріату Віктора Балогу за неймовірний кар’єрний злет упродовж одного року – від маловідомого широкій публіці губернатора Закарпатської області до одного із найбільших центрів впливу в країні. Редакція також відзначає його внесок у посилення позицій Президента і його опір на шляху створення другої помаранчевої коаліції.

«Пестунчик долі» – Володимир Литвин, який завдяки випадку знов став жаданим партнером для найбільших політичних гравців.

«Фокус-покус»: Ющенко переміг Тимошенко за впливовістю

А от інший український тижневик «Фокус», фактично, опонує «Кореспондентові». У його списку 200 найвпливовіших українців за 2007 рік, який теж оприлюднили сьогодні, Юлія Тимошенко... переможена. Вона поступилася Вікторові Ющенку. За ними у першій десятці йдуть Рінат Ахметов, Віктор Янукович, Віктор Балога, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук, Арсеній Яценюк, Юрій Луценко і Володимир Литвин.

Цікаво, що з версіями обох журналів погоджується політичний експерт Сергій Таран: «Вочевидь, що за цей рік Юлія Тимошенко досягла основної своєї мети. Завдяки її політичній силі ми не тільки отримали дострокові вибори, а і змінили формат урядової коаліції. Тому, поза сумнівами, така воля до перемоги заслуговує на звання «особистість року». Однак, якщо подивитись, хто приймав фактичні рішення у тих усіх питаннях, то ми побачимо, що це не Юлія Тимошенко робила, а Президент України. Бо саме він ставив підпис під указом про розпуск парламенту. Саме Президент витримував шквал критики з боку Партії регіонів щодо цих своїх дій. І саме Президент України подавав кандидатуру Юлії Тимошенко двічі на посаду Прем’єр-міністра».

Матеріали до теми:

• «Спадок» від Януковича і перші дії уряду Тимошенко (Прямий ефір) • Тимошенко – Прем’єр-міністр, Янукович – в опозиції. Що це дає Україні? (Прямий ефір) • Довга дорога до влади Юлії Тимошенко • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром?
XS
SM
MD
LG