Доступність посилання

ТОП новини

Урядовий старт, парламентська перерва


Тетяна Ярмощук Київ, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Початок роботи нового уряду – перерва у роботі Верховної Ради. Кабінет Міністрів провів перше засідання, а Верховна Рада закрилася, допоки ЦВК не зареєструє нових депутатів, які прийдуть на місце тих, хто пішов працювати в уряд.

«У мене таке відчуття, коли я бачу обличчя, які зараз зібралися за цим столом, що ми нікуди й не виходили», – такими словами Юлія Тимошенко розпочала перше засідання Кабінету Міністрів. Новообраний Прем’єр заявляє про необхідність якомога швидше розробити проект Держбюджету, затвердити програму діяльності нового уряду та ініціює антикорупційну перевірку.

Юлія Тимошенко: «Я б хотіла, щоб ми на рівні кожного міністерства провели спеціальний антикорупційний аудит, антикорупційну експертизу, щоб ми подивилися, як витрачена кожна копійка, як була віддана кожна ліцензія, як був приватизований та переданий у приватні руки кожен об’єкт, чесно чи нечесно, що від цього знайшла і що від цього втратила держава».

«Регіонали» вимагають оголосити про припинення існування коаліції

Сьогодні ж Верховна Рада припинила повноваження народних обранців, які пішли працювати до Кабінету Міністрів. І хоча коаліція наполягала, що спочатку потрібно розібратися з комітетами та дообрати керівництво парламенту, все-таки спочатку проголосували питання повноважень. Тепер лави парламентської коаліції поменшали на 14 багнетів. Тож де-факто більшості немає. Про це відразу заходилися говорити представники Партії регіонів. На думку регіоналки Олени Лукаш, у такому випадку спікер Арсеній Яценюк мав би оголосити про це з парламентської трибуни.

Олена Лукаш: «Я вважаю, Арсенію Яценюку було політично незручно виконувати 66-ту статтю регламенту, яка каже про те, що у разі зменшення чисельності коаліції, менше, ніж передбачено Конституцією, він оголошує про це на пленарному засіданні, і з цього моменту діяльність коаліції є припиненою, і про це публікується оголошення у газеті «Голос України» в чотириденний термін. А народні обранці, яких не пізніше, ніж через шість днів зареєструє ЦВК і вони прийдуть до присяги, повинні будуть написати заяву про вступ до коаліції, щоб вона таки набула 226 мінімальних голосів». Міністр юстиції: заяви про відсутність коаліції безпідставні

Натомість міністр юстиції Микола Оніщук називає заяви про відсутність коаліції безпідставними. Визначальним, на його думку, є результати виборів, внаслідок яких БЮТ та НУНС отримали у парламенті більшість. Отож обов’язок Центральної виборчої комісії визнати обраними наступних за списком народних депутатів замість тих, чиї повноваження припинено.

Микола Оніщук: «Наші фракції представлені у парламенті відповідно до вибору громадян, і питання лише, умовно кажучи, дня чи двох, коли ця конституційна чисельність – 227 народних депутатів – буде відновлена».

Тим часом екс-голова уряду Віктор Янукович освоюється в новій ролі. Він заявляє про початок створення об’єднаної опозиції, втім додає, що не всі партнери до цього дозріли. Відповідь комуністів на це була жорсткою. Комуністка Катерина Самойлик заявила, що КПУ до цього дозріла ще раніше, ніж Партія регіонів. А Володимир Литвин неодноразово заявляв, що його політична сила не входить до коаліції, втім, і не є в опозиції.

Матеріали до теми:

• «Спадок» від Януковича і перші дії уряду Тимошенко (Прямий ефір) • Тимошенко – Прем’єр-міністр, Янукович – в опозиції. Що це дає Україні? (Прямий ефір) • Новий Кабінет Міністрів Юлії Тимошенко почав виконувати свої обов’язки, Верховна Рада затвердила його склад, відправивши в відставку Віктора Януковича і його уряд, Партія регіонів переходить в опозицію • Довга дорога до влади Юлії Тимошенко • Чого хочуть партії? • Хто заважає Тимошенко стати прем’єром?
XS
SM
MD
LG