Доступність посилання

ТОП новини

Мешканцям прикордоння – спрощену систему перетину кордону!


Галина Терещук Львів, 5 грудня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українці, які мешкають на території на відстані до 50 кілометрів від кордону з Угорщиною, зможуть потрапити у цю країну без шенґенської візи після 21 грудня. Аналогічні угоди мають ратифікувати уряди Польщі та Словаччини. Адже невдовзі країни-сусіди поповнять лави 15 держав Шенґенської угоди. Про це у Львові заявили головні прикордонні уповноважені України та Угорщини Микола Литвин і Йожеф Бендек.

Отримати спеціальне посвідчення мешканці прикордонних районів зможуть у консульствах Угорщини в Україні, в Берегово та Ужгороді. Для цього їм необхідно представити внутрішній або закордонний паспорт та документ, який засвідчує, що вони проживають у 50-кілометровій зоні від кордону не менше 3 років. Вкладиш видаватимуть на 5 років і коштуватиме він 20 євро. Пенсіонери, неповнолітні особи, діти з вадами здоров’я отримуватимуть дозвіл на виїзд безкоштовно.

Людина зможе перебувати в Угорщині не більше 90 днів і пересуватись має право лише прикордонною територією в Угорщині, тобто в радіусі 50 кілометрів. Щоб поїхати далі, необхідна шенґенська віза.

Керівник прикордонної служби Угорщини Йожеф Бендек зазначив: «Ми сподіваємось, що угода про малий прикордонний рух буде ратифікована і набере чинності 21 грудня. Консульство має видати таке посвідчення не пізніше, аніж на 30 день після подачі заяви. Видаватиме дозвіл консул після співбесіди з громадянином».

Польща і Словаччина готують аналогічні угоди

Під угоду «Про малий прикордонний рух» підпадає 700 населених пунктів з боку України та Угорщини. Аналогічні документи до 21 грудня мають ратифікувати Польща та Словаччина. Однак, за словами голови Державної прикордонної служби України Миколи Литвина, ціна за таке посвідчення може бути іншою, ніж в Угорщини.

Генерал-полковник Микола Литвин також запевнив, що після 21 грудня суттєво не збільшиться кількість необхідних документів для перетину кордону з ЄС.

Нині уже відчутно, що кількість охочих перетнути польський чи угорський кордон значно менша, ніж місяць тому. Генконсульство Польщі у Львові видає польські візи лише до 20 грудня, а термін їхньої дії припиняється 1 січня 2008 року.

Матеріали до теми:

• Європейська сторона дала «зелене світло» полегшенню візового режиму з Україною • Німецький євродепутат Галер: «Для України не існує нині чіткої перспективи членства в ЄС» • Критику і побажання України з розумінням сприйняли на конференції «Балтійські країни і політика сусідства ЄС» • ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року
XS
SM
MD
LG