Доступність посилання

ТОП новини

Чи швидка «швидка допомога»?


Юлія Рацибарська Слухати: Дніпропетровськ, 13 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Після початку епідемії грипу у Дніпропетровську майже на третину більше людей почали звертатися за «швидкою» медичною допомогою. Щодня бригади виїздять на 750 викликів, кожен сьомий — до хворих на грип. Частині людей, у яких недостатньо висока температура, доведеться відмовляти — мають самі йти на прийом до лікаря.

Швидкій допомозі у Дніпропетровську понад сто років. Заснована на початку минулого століття у тодішньому Катеринославі, служба, яка складалася з трьох лікарів і двох кінних карет, існувала виключно на добровільні внески мешканців і мізерну платню пацієнтів.

Нині «швидка» повністю на бюджетному утриманні. Це велике клінічне об’єднання — шість підстанцій, три філії, стаціонар на майже півтисячі ліжок і близько двох тисяч співробітників.

Однак, кажуть лікарі, усього цього замало. Місто-мільйонник за нормативами має обслуговувати 110 бригад швидкої, а їх удвічі менше.

Машини є, людей бракує

Раніше фельдшерів та лікарів поскорочували через брак справних автомобілів, розповів головний лікар міського клінічного об’єднання швидкої медичної допомоги Станіслав Тилик. Нині ж автопарк почали відновлювати, за кошти бюджету придбали кілька десятків «газельок», тепер не вистачає кадрів.

Навчати лікаря, який зможе працювати у бригаді швидкої допомоги, треба три місяці, вартість курсів — понад три тисячі гривень, а охочих міняти клініку на «життя на колесах» знаходиться не багато. В основному це пенсіонери, яким важко знайти роботу.

Кожен десятий — із запізненням

Зараз, коли розпочалася епідемія, їм доводиться працювати ще більше — за себе і за хворих колег. Отож годі сподіватись, що на виклик швидка приїде за 15 хвилин, як це передбачають норми.

Наразі щонайменше кожен десятий виїзд, зізнаються самі лікарі, із запізненням — то через плутанину з номерами будинків, то через погані дороги. Заступник головного лікаря з медичної частини Олександр Нестеренко визнає: «Зараз, звичайно, запізнення є, особливо до тих, хто з температурою. Спершу ми їдемо на термінові виклики — на вулиці, на виробництво, виклики, пов’язані з травмами, а потім уже до тих, хто „температурить“. 40, 50, 60 запізнень на добу».

На ліки — трохи більше від гривні

Допомогти ж хворому своєю аптечкою лікар «швидкої» не завжди й зможе. Якщо у хворого грип, дадуть тільки пігулку для зниження температури. Торік фінансове забезпечення виїздів «швидкої» у Дніпропетровську збільшили вп’ятеро — замість 26 копійок на ліки почали надавати по 1 гривні 25 копійок.

Цього, каже Олександр Несторенко, більш-менш вистачає тільки для термінової допомоги: «Є достатня кількість медикаментів для невідкладної допомоги — понад 100 найменувань. Якщо висока температура — антивірусні препарати людина має купувати сама, жарознижувальні в аптечках є. А більше там нічого не треба. Багато пиття — це вже людина знайде сама вдома».

Наразі лікарня швидкої допомоги має кілька спеціалізованих центрів — для хворих із інфарктом міокарду, з гострими шлунковими захворюваннями, з жіночими недугами, відділення ультразвукової діагностики. Щоправда, похвалитись сучасним обладнанням може не кожен підрозділ.

Міська влада шукає кошти на модернізацію «служби 03» — наразі знайшли інвестора, що за власні 7 мільйонів гривень збудує новий корпус лікарні з харчоблоком, пральнею та диспетчерським пунктом і обладнає все, як належить. В обмін на це місто віддасть йому майданчик поруч із лікарнею для спорудження житлового будинку.

Матеріали до теми:

• Гриповуха. Пік захворюваності очікують за два тижні. • Чи страшний грип?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG