Доступність посилання

ТОП новини

Іранська ядерна програма. Чи залишився шанс для дипломатії?


Зиновій Фрис Слухати: Прага, 22 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міжнародне аґентство з ядерної енергії (МАГАТЕ) підготувало звіт, в якому мовиться, що Іран не припинив збагачення урану, як цього вимагала Рада Безпеки ООН. Нагадаємо, вчора закінчився двомісячний термін, який ООН надав Ірану для призупинення робіт зі збагачення урану. Тегеран натомість заявив, що не припинить ядерної діяльності. Ба більше, президент Махмуд Ахмадінеджад закликав іранських учених у «найкоротші терміни» оволодіти повним арсеналом ядерних технологій. На думку аналітиків, проти Ірану можуть запровадити ще жорсткіші санкції, включно з економічними. Водночас оглядачі не втрачають надії на те, що ще не повністю вичерпані дипломатичні можливості.

Іран –- Ядерний завод у Бушехрі. Липень 2006 р.
Отже, про які додаткові санкції проти Ірану йде мова? На думку Марка Фітцпатріка, старшого експерта з Лондонського міжнародного інституту стратегічних досліджень, Рада Безпеки розпочне дискусію зі ще одного пакету санкцій. В останній резолюції Ради Безпеки ООН від кінця грудня дуже чітко мовилося: якщо Іран не припинить у 60-денний термін роботи зі збагачення урану, то будуть вжиті додаткові заходи, а це економічні санкції.

Шеннон Кіле, старший експерт з Міжнародного інституту миру в Стокгольмі, скептично оцінює можливості Ради Безпеки ухвалити жорсткіші санкції через можливий опір Пекіна і Москви: «Частково з комерційних, частково зі стратегічних мотивів, Росія і Китай не будуть готові погодитися з санкціями, які матимуть репресивний характер, на відміну від санкцій резолюції 1737, які були спрямовані на те, щоб позбавити Іран можливостей для розвитку програми ядерної зброї і балістичних ракет».

Росія і Китай також ухвалять додаткові санкції, щоб залишатися міжнародними гравцями?

Марк Фітцпатрік, навпаки, вважає, що Росія і Китай, попри те, що не зацікавлені у використанні санкцій, які можуть вплинути на їхні власні стратегічні і комерційні відносини з Іраном, все ж виявляться готовими до ухвалення додаткових заходів тиску проти Ірану. Тому що, каже експерт, «Китай і Росія мають стратегічні стосунки зі Сполученими Штатами і Європою... і вони хочуть бути міжнародними гравцями».

Ще один крок, який має посилити тиск на Іран, – санкції проти тамтешніх банків. Втім, ця практика вже триває кілька місяців. Йдеться, зокрема, про «Банк Садерат», через який, ймовірно, фінансуються терористичні угруповання. Обмежили свою діяльність з іранськими банками і фірмами банки Європи, зокрема швейцарський «Credit Suisse». На думку експертів, такі і подібні заходи проти іранських банків посилюватимуться.

Ядерне протистояння: воєнний варіант не виключений

Втім, Іран не має, схоже, наміру йти на поступки. А тому, вважає стокгольмський експерт Шеннон Кіле, невідомо, що може бути наступним у цьому ядерному протистоянні: «Ясно, що з одного боку існує можливість воєнного рішення з боку, можливо, Сполучених Штатів, можливо – Ізраїлю, у випадку, якщо Іран наблизиться до реального створення ядерної зброї. Я вважаю, що все ще є час для дипломатії. Думаю, що раніше 2009-2010 року Іран не матиме такої можливості».

З боку Ірану були деякі натяки з приводу певної готовності призупинити за певних умов ядерну діяльність. З іншого боку, на прикладі Північної Кореї ми бачимо, що Сполучені Штати проявляють гнучкість у переговорах із країнами, котрі вважають своїми ворогами.

Матеріали до теми:

• Іран відмовляється зупинити збагачення урану, не дивлячись на ультиматум ООН. • Останні спекуляції довкола Ірану і останні попередження. • США не матимуть успіху в регіоні, заявляє верховний провідник Ірану.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG