Доступність посилання

ТОП новини

Банківська система Казахстану приваблює інвесторів із СНД.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Які економічні плоди принесе візит казахстанського президента в Україну? Сам Нурсултан Назарбаєв вважає однією з перспективних сфер для співпраці двох країн банківську сферу. У Києва він запросив українських бізнесменів до співпраці з казахстанськими бізнесменами.

Запаси нафти Казахстану, без врахування Кашагана складають 2,2 млрд. тонн, а запаси газу - 1, 8 трлн. кубометрів.
Стрімкий розвиток банківської системи Казахстану давно привертає пильну увагу банкірів із країн СНД. На цьому наголошували, зокрема, на конференції що відбулась на Лондонській фондовій біржі. Оглядачі фінансових ринків говорили про наявність, принаймні, 3-4 казахських банків, які мають гарну репутацію у світі та успішно використовують загальноприйняті у цивілізованому світі стандарти. Як приклад, називали, зокрема, Kazkommertzbank, Halikbank та банк TuranAlem.

Не приховує свого захоплення нинішнім станом банківської системи Казахстану і фінансовий аналітик міжнародного департаменту ATF банку в Алмати Кайрат Беріков: “Зараз банки Казахстану працюють близько до міжнародних стандартів, вони готові перейти на міжнародні стандарти повністю. Відкриваючи рахунок, здійснюючи будь-яку операцію, казахстанські банки намагаються дотримуватися усіх загальновизнаних міжнародних канонів. Можна сказати, що наша банківська система досягла фантастичних результатів".

Назарбаєв: казахстанські банки дають забагато кредитів?

Втім, як зазначив сам президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, нинішні успіхи банків мають й інший бік медалі. На думку президента, казахстанські банки дають забагато кредитів, а це може призвести до ускладнень в управлінні національною економікою. Але голова Національного банку Казахстану Анвар Сайденов закликає не панікувати:

“Я б не називав це небезпечним, адже зростання кредитування пов’язане із загальним зростанням економіки. Ми маємо понад 10% зростання валового внутрішнього продукту. Я б сказав, що занадто великі об’єми кредитування потребують більш пильної уваги центрального банку та агентства спостереження”.

Банки пострадянських країн одні з перших вирушать до України?

Зростання банківських потуг на пострадянському просторі безпосередньо стосується України. Адже після вступу України до СОТ будь-які іноземні банки зможуть відкривати філії на її теренах. Це передбачає нещодавно ухвалений закон «Про банки та банківську діяльність». Експерти не виключають, що саме банки пострадянських країн одними з перших можуть вирушити шукати щастя в Україні. Тим часом в Асоціації українських банків закликають не поспішати безоглядно відкривати обійми іноземним банкам. На думку членів Асоціації, потрібно запровадити п’ятирічний мораторій на допуск іноземних банків в Україну. Інакше, прогнозують в Асоціації, українська банківська система просто зникне, не витримавши конкуренції.

Матеріали до теми:

• Із Назарбаєвим домовилися, а з Путіним – зарано. • Назарбаєв у Берліні – званий гість, якому доводиться чути не тільки компліменти.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG