Доступність посилання

ТОП новини

Звуки життя: Тарифна війна.


Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск: Віола Бурда, Олександр Лащенко Мін’юст України зареєстрував рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги у столиці – так заявляє мерія. Це не означає, що міністерство узаконило рішення мерії – правомірність підвищення тарифів міністерство може розглядати протягом трьох місяців. Однак, переконує київська мерія, кияни примирилися з новими рахунками за газ, воду і квартплату – більше половини мешканців, за даними КМДА, уже розрахувалися за новими платіжками. Натомість у міському управлінні юстиції наразі запевнення про реєстрацію не підтверджують. А в “Київенерго” підрахували - рівень оплати за тепло та електрику останнім часом значно знизився. Чиї ж дані є правдивими? Та якими є перші наслідки стрибка комунальних розцінок?

ЧИМ БІЛЬШЕ, ТИМ КРАЩЕ!
ГЛАС НАРОДУ
Чи сплатили Ви послуги ЖКГ за новими тарифами?
Олександр, приватний підприємець, 55 років:
- Вважав потрібним заплатить. Якщо прокурор каже, що до підвищенних тарифів входять і судові витрати, то треба із цим розбиратись...
Галина, пенсіонерка, колишня вчителька,75 років:
- Я живу з дітьми… Мусили заплатити,щоб не створювати боргів…Да, втричі більше заплатили… Мені пенсії навіть на ліки не вистачає — діти дають гроші на ліки…
Юрій, інженер-будівельник, 53 роки, 10 років працював у Німеччинні:
- Я тільки приїхав з Німеччини, то нічого не можу сказати про тутешні тарифи… Там тарифи встановлюють міська влада та підприємства, які надають комунальні послуги. У середньому виходить 250 євро. Це десята, а то й двадцята частина від зарплати. Якщо в сім"ї працюють двоє, то вони навіть не відчувають цієї суми…
Людмила, 53 роки:
Ми заплатили, тому що ми пільговики. Батько — інвалід Великої Вітчизняної…Але ми не сприймаємо нові тарифи, бо вони нереальні для нас. Ми колись платили 72 гривні, а тепер — 95, у нас дуже мала квартира.
Микола, одесит, 45 років, зварювальник:
- Ще не платили — рахунків ще не прислали…


Пікетувальники біля Київміськради. 23 листопада 2006 р.
Влада про тарифи: "53% — оце те, що прийшло живими коштами. Без натяжки, без обману. Оце те, за що я відповідаю."
Кияни охочіше платять за новими тарифами, стверджує перший заступник Київського мера Анатолій Голубченко. Він порахував, що за житлово-комунальні послуги вже сплатили понад п’ятдесят відсотків киян тобто, на сорок мільйонів гривень більше заплатили за січневими тарифами, аніж за грудневими.

Незважаючи на гордість свого заступника щодо 53 відсотків, іншим сорока семи відсоткам неплатників мер Леонід Черновецький погрожує судом. Він пообіцяв, що позови пред''являть тільки людям, які мали достатні доходи, але не розрахувалися за комунальні послуги.
Влада про тарифи: "Демократична боротьба дуже проста: є списки людей, є їхні доходи, якщо у цих списках трапляться буржуї, ми їх оприлюднимо. І все. І їм доведеться платити, тому що їм буде соромно... А якщо не допоможе — ми надрукуємо списки з фотографіями... "


Опоненти мера Черновецького вважають, що тарифи підвищені механічно, у 3,4 рази. На їхню думку, вони максимально можуть бути підвищені в 1,7 раза. Голова комісії Київради щодо обгрунтованості тарифів Олександр Клюс соромиться, що вся країна спостерігає за “тарифною бійнею”у Києві:

“Треба поставити крапку у тому питанні, яке будоражить киян і не тільки киян – вся країна дивиться, що відбувається довкола тарифів. У місті Києві діють старі тарифи... ”

Розпорядження Київської міської держадміністрації щодо підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги до столичного управління юстиції не надходило. Відповідно, за законом, у столиці діють старі тарифи – 2005-2006 року, повідомила Юлія Веха – завідувач реєстрації нормативно-правових актів міського управління юстиції.

ХТО, КОМУ І ЩО ВИНЕН?

Для киян — у три з половиною рази, для донеччан, луганчан, криворіжців — утричі, для мешканці Запоріжжя, Севастополя, Львова — у середньому вдвічі.

У Львові тарифи зросли більш ніж удвічі. Львів’яни платять... Сімдесят відсотків — за старими тарифами, і тільки чотири проценти — за новими. Сьогодні львівська влада розклеює роз’яснення на під’їздах – про сплату подвійної ставки за електроенергію. Самі ж львів’яни вже заплуталися, скільки, кому і за що вони винні. Тим часом громадські організації міста збираються позиватися до міської влади у Європейському суді – новими тарифами, на їхню думку, чиновники порушують права людини. За що саме платити — мешканці мають не здогадуватися, а знати, вважає адвокат Тетяна Монтян. Вона знайшла офіційний документ уряду, який чітко роз’яснює обов’язки ЖЕКів.

Список послуг, які ЖЕК зобов’язаний надавати мешканцям. Затверджений постановою Кабінету Міністрів від 12 липня 2005 року.



1. Прибирання сходового майданчика. 2. Прибирання території навколо будинку. 3. Вивіз та утилізація твердих побутових та негабаритних відходів . 4. Прибирання підвалів, технічних поверхів та дахів. 5. Технічне обслуговування ліфтів. 6. Обслуговування диспетчерських систем. 7. Обслуговування систем тепло- та водопостачання, систем водовідведення та каналізації в будинку 8. Дератизація. 9. Дезинсекція. 10. Обслуговування вентиляційних шахт у будинку. 11. Обслуговування систем протипожежної сигналізації та димовідводення. 12. Обслуговування електроплит у квартирах. 13. Поточний ремонт інженерних систем будинку та “елементів зовнішнього благоустрою” – паркани, лавки ... 14. Ремонт спортивных майданчиків на прибудинкових територіях. 15. Ремонт дитячих майданчиків. 16. Ремонт господарських майданчиків. 17. Поливання дворів, клумб і газонів. 18. Подготовка будинків до осінньо-зимового періоду. 19. Прибирання та вивіз снігу. 20. Обслуговування номерних табличок на будинках. 21. Очищення дворових туалетів та вигрібних ям. 22. Освітлення місць загального користування, підвалів, відкачування води. 23. Енергозабезпечення ліфтів. 24. Очищення неканалізаційних люків. 25. Обслуговування та ремонт квартирних лічильників води та тепла. 26. Інші прямі витрати.


А у Криму, в місті Бахчисараї чиновники вже показали, що можуть зробити з тими, хто не бажає платити за новими тарифами – квартири у розпал зимових завірюх на три дні відрізали від тепла. Під "роздачу" потрапили і ті бахчисарайці, котрі заплатили за підвищеними розцінками. Дехто злякався і попрямував з грошима до ощадкас та пошти – вже наступного дня після відключення тепла рівень платежів зріс утричі. Загалом бахчисарайці винні тепловикам близько мільйона гривень.

ВСЕ СПЛАЧЕНО!

Але в жодному з регіонів на мешканців не чекав сюрприз, який напередодні оплати послуг ЖКГ виявили деякі кияни. Дізнатися про стан розрахунків у Києві можна на сайті www.personal-account.kiev.ua. Зайшовши на цей сайт та ввівши дані свого рахунку киянин Володимир Щербина був приємно здивований,але й спантеличений – його рахунки вже сплачені! Але сам він не витратив на це жодної копійки.

Володимир Щербина
Володимир Щербина: “Вийшла ситуація, що люди, які живуть на правому березі, не платили, але рахунки нібито сплачені. Причому банківські реквізити і номер касового апарату проставлений той, який був у грудні минулого року. Я думаю, що саме звідси у київської влади з’явилася така звітність – майже шістдесят відсотків проплат....”

Кілька місяців тому Рада Національної безпеки та оборони дійшла висновку – ЖКК перебуває у критичному стані. Тоді ж місцевим радам доручили привести ціни на послуги у відповідність до рівня економічно обґрунтованих витрат. Напевно, міські власті сприйняли таке доручення як санкцію на довільне підвищення комунальних тарифів. Генеральна прокуратура та підрозділи антимонопольного комітету нині перевіряють — чи законно підвищені тарифи в українських містах. Тетяна Корнякова, заступниця генерального прокурора, днями доповіла про порушення при формуванні тарифів, виявлені в Дніпропетровську та Києві. А відтак у судах на міські власті чекають позови від прокуратури щодо визнання підвищених тарифів недійсними.

Матеріали до теми:

• Не будете платити – відключимо воду... в унітазах. • Відпрацювати двірником за комунальні борги. • Київ: баталії на тарифному фронті. • Тарифи у Києві не обґрунтовані: висновки комісії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG