Доступність посилання

ТОП новини

США: гострі дебати навколо збільшення військ в Іраку тривають.


Ірина Халупа Слухати: Прага, 14 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В американському Конґресі тривають дебати щодо планів Президента Буша додатково відправити більше 20 тисяч військовослужбовців до Іраку. У п’ятницю відбудеться голосування з цього приводу. Перебравши контроль після минулорічних виборів, демократична партія уперше вирішила широко обговорити проблеми Іраку в Конгресі. До чого це призведе?

Солдати США прибувають до Іраку.
Ці дебати не призведуть до якихось кардинальних змін. Конґрес міг би призупинити плани Президента Буша відправити додаткові тисячі американських солдатів до Іраку лише фінансовою блокадою. Але навряд чи це станеться.

У кожному разі, Демократична партія налаштована рішуче і хоче, щоб Білий дім почув її голос, зрозумів її погляди на американську політику в Іраку.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі не лізе до кишені за словом: «Карт-бланш для політики Буша в Іраку закінчився. Ми повинні використовувати наші податкові долари для захисту нашого війська, для опіки нашими ветеранами та безпеки американського народу».

У п’ятницю відбудеться голосування. Резолюції Конґресу нікого ні до нічого не зобов’язують, але вони мають серйозну символічну вагу. Для президента Буша, який зараз не має ні переконливої підтримки республіканської партії в Конґресі, ні підтримки електорату, така резолюція була б просто сіллю на іракську рану.

Минулого тижня сенатори-республіканці, завдяки регламентному трюку, заблокували голосування подібної резолюції. У цій палаті законодавчого органу США Демократична партія має більшість в один мандат.

У резолюції Палати представників мовиться, що Конґрес «засуджує рішення Президента Буша відправити більше 20 тисяч додаткових солдатів до Іраку».

Конгресмени-демократи заявляють, що погодяться на додаткові 100 мільярдів (так, мільярдів доларів) для підтримки акцій в Афганістані та Іраку лише за певних умов. Серед тих умов і така: адміністрація не має права використати ці гроші для постійних баз в цих країнах.

Таким чином, конгресмени-демократи хочуть обмежити кількість солдатів в Іраку і далі тиснути на Білий Дім, щоб наступного року, нарешті, розпочати виводити американське військо з цієї країни.

Республіканці про це навіть не хочуть думати, оскільки вважають це відступом.

Говорить лідер республіканської меншини Палати представників Джон Байнер: «Чи ми справді віримо, що коли покинемо Ірак і залишимо цю країну в хаосі, то наші вороги просто складуть зброю і дадуть нам спокій? Світові лідери занадто довго реагували на тероризм відступами. Після 11 вересня це вже неможливо».

Немає одностайної думку про те, коли і як виводити американські підрозділи з Іраку. Дехто вважає, що занадто швидке виведення стане ще більшою загрозою для тих солдатів, які залишаться в Іраку.

Дебати тривають, а результати дізнаємось у п’ятницю.

Матеріали до теми:

• Комітет сенату США проти стратегії Буша в Іраку. • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання. • Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб. • Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG