Доступність посилання

ТОП новини

Польща та Росія змагаються за українську трубу.


Єва Поштар Варшава, 20 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський уряд здійснює програму енергетичної безпеки держави. Основою цієї програми є диверсифікація джерел постачання і безпечний транзит нафти і газу до Польщі. Реалізуючи проект, польське міністерство економіки доручило державній транспортній компанії ПЕРН розпочати переговори про закупівлю частини акцій УкрТрансНафти. Взамін за акції Польща готова сама завершити будівництво нафтогону "Одеса-Броди-Плоцьк". А ще раніше Росія запропонувала Україні подібну ідею – доступ до своїх газових родовищ взамін за українську газотранспортну мережу.


Компанія ПЕРН завідує польською частиною нафтопроводу "Дружба", УкрТрансНафта – українською. Якби українська і польська компанії об’єднали свої сили, стратегічне партнерство обох країн було б вагомим, вважають польські коментатори.

Минулого тижня державна польська компанія ПЕРН запропонувала українській УкрТрансНафті продати полякам свої акції. Поляки пропонують, щоб взамін за самостійне завершення будівництва нафтогону "Одеса-Броди-Плоцьк" Польща отримала частину акцій УкрТрансНафти. В такому варіанті нафтогони "Дружба" та "Одеса-Броди" могли б знаходитись в польському місті Плоцьк, щоб далі через морський нафтотермінал в Гданську виходити в Європу.

Депутат польського парламенту, голова господарчої комісії парламенту Макс Крачковський розповів Радіо Свобода про польську пропозицію: "На мою думку пропозиція польської сторони у майбутньому забезпечить інтереси обох сторін. Це гарантуватиме, що в кризових ситуаціях ми не будемо змушені звертатися до арбітражного суду".

Наразі це лише плани і пропозиції

Радіо Свобода запитало депутата Крачковського про подробиці проекту самостійного завершення Польщею нафтогону "Одеса-Броди-Плоцьк" взамін за акції української компанії УкрТрансНафти.

Макс Крачковський: "Не хотів би я зараз ще про це говорити. Це складна і делікатна справа. Будемо чекати повідомлень від обох сторін, що ведуть переговори.. Я зовсім тут не хочу прогнозувати подій".

А в польському міністерстві економіки сказали Радіо Свобода, що наразі не ведуться жодні переговори в справі акцій УкрТрансНафти.

Чим закінчаться змагання за українську трубу? Час покаже! Однак фахівці у справах енергетичного сектора зауважують, що ні в України, ні в Польщі нема надто багато часу для вирішення цієї проблеми. Росія робить все можливе щоб розширити транзитні шляхи для своїх енергоносіїв у Європу в обхід України, Білорусі та Польщі. Експерти прогнозують, що через кілька років, ці країни можуть втратити свій транзитний статус.

Українсько-польський енергетичний проект може стати запорукою енергетичної безпеки для тих обох держав – вважають у Польщі.
XS
SM
MD
LG