Доступність посилання

ТОП новини

Право споживати. Як купувати, але не “купуватись”.


Олександр Лащенко, Микита Моісеєв /images/photo/Bazar_rinok_myaso_150.jpg Не кожен знає про існування такого дня, хоча стосується це всіх. Адже хто з нас може похвалитися, що його ніколи не обважували та не обдурювали при купівлі продуктів чи товарів? Хто ніколи не стикався, наприклад, із хамством провідниць плацкартних вагонів або нехлюйством робітників ЖЕКу? 15-го березня у світі відзначають Всесвітній день споживача. Про те, як відстоюють права споживачів в Україні — “Звуки життя” – “Право споживати”.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи знаєте Ви, куди звертатись у разі порушення Ваших прав споживача?
Микола Ливарник:
- Ну, є ж якась комісія, якийсь відділ щодо захисту споживачів. Хоча в таких випадках я нікуди не дзвонив — перегорював і все!
Алла. Продавець на базарі:
- Я нікуди не зверталася — бо більше мороки. А заради викинутих 30-40 гривень нерви псувати не варто.
Юрій. За освітою юрист. Працює у фірмі:
- Я скаржився, але відповіді не отримав. Тільки обіцянки "вжити заходів".
Валентина Сівкевич. Родом із Луцька, але 6 років мешкає в Італії:
- В Італії в таких випадках варто звертатися до керівництва магазинів, і воно відразу йде тобі назустріч, як споживачеві.
Сергій. Дизайнер:
- Я нікуди не скаржусь і не збираюсь це робити. Так мені спокійніше.







ПОЛАГОДИЛИ—ПОЛАМАЛОСЬ—ЗНОВУ ПРИЙШОВ

Від початку минулого року в Україні діє новий, змінений закон про захист прав споживачів.

«Закон України про захист прав споживачів. Стаття 4»
Споживачі під час придбання, замовлення або використання продукції, яка реалізується на території України, для задоволення своїх особистих потреб мають право на: 1) захист своїх прав державою; 2) належну якість продукції та обслуговування; 3) безпеку продукції; 4) необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію, її кількість, якість, асортимент, а також про її виробника (виконавця, продавця); 5) відшкодування шкоди (збитків), завданих дефектною чи фальсифікованою продукцією або продукцією неналежної якості, а також майнової та моральної (немайнової) шкоди, заподіяної небезпечною для життя і здоров''я людей продукцією у випадках, передбачених законодавством; 6) звернення до суду та інших уповноважених органів державної влади за захистом порушених прав...


У законі закріплюється, зокрема, право споживача на належну якість продукції, гарантійні зобов''язання, права покупця при придбання товару, як належної якості, так і поганої... Здавалося б, новий закон — нові можливості. Однак на практиці все виглядає не так, як на папері. ЖЗахист споживача не поліпшився , стверджує Владислав Андрющенко, голова товариства захисту прав споживачів "Закон":

Владислав Андрющенко:“Якщо куплені чоботи і зламався каблук, довести, що це не його провина, змушений споживач, а не продавець”.
“Раніше покупець володів правом здати товар неналежної якості. Зараз він такого права позбавлений – треба довести, що цей товар має істотні недоліки. І такий доказ покладений на споживача – саме він повинен робити експертизу і так далі. Бо в законі закріплена експертиза, але не відлагоджений її механізм. Коли Верховна Рада приймала закон, промислове лоббі фактично вивело з-під відповідальності перед споживачами всіх виробників товарів, провівши антиспоживацький додаток. Зараз величезний потік йде з мобілками, з будь-якими товарами – щодо них слід звертатися спочатку до сервісного центру. І чекати – дасть він правильний висновок чи не дасть. А сервісні центри знущаються над споживачами, не пишучи, що це є “істотним недоліком”. Споживачі ходять до них, як на роботу. Полагодили – поламалось – знову прийшов. Ні, кажуть у центрі, це інша поломка! І по 2-му колу: полагодили – поламалось...А у законі мається на увазі: коли повторюється саме ця поломка. Якщо куплені чоботи і зламався каблук, довести, що це не його провина, змушений споживач, а не продавець чи ще хтось”.

СЕРВІСНІ ПОНЕВІРЯННЯ

Черги у сервісному центрі відстоювала недавно черкащанка Ганна Васильєва. На новий рік їй подарували новісінький DVD-плеєр, причому придбаний він був в одній із найбільших мереж магазинів електроніки у Черкасах. Передчуваючи насолоду від перегляду, Ганна увімкнула пристрій у розетку. Але відразу стало зрозуміло, що ніякого задоволення очікувати не варто, у програвача виявився заводський брак. Здавалося б, за логікою, треба піти у магазин і поміняти товар. Адже від дня купівлі минуло не більше тижня. Однак товар не поміняли, і Ганна змушена була звернутися до Управління захисту прав споживачів.

“Мені люб’язно повідомили: якщо Ви вмикали пристрій у розетку, значить, він вважається таким, що експлуатувався. І DVD не підлягає обміну без установлення причини його поломки”.

Оскільки поки все відбувалось у рамках закону, Ганна пішла до сервісного центру магазину, де придбали плеєр. Консультанти не менш люб’язно розповіли, що у сервісному центрі протягом місяця перевірятимуть, ви його зламали, чи ні. Ганна продовжує розповідь про свої сервісні поневіряння:

“Ми здали плеєр у сервісний центр, і через місяць, коли знову прийшли, нам сказали: оскільки поломка усувається, можна лише ремонтувати. Але чому ми маємо брати нову річ із поломкою?”

Ганна:"чому ми маємо брати нову річ із поломкою?"
На щастя для Ганни, у неї був знайомий юрист, котрий пояснив, що поки товар був на експертизі, магазин мав видати для користування аналогічний і притому справний. А оскільки такого не зробили, а це вже могло бути приводом до судового позову, продавці злякалися і зрештою надали Ганні новий DVD-програвач, майже через два місяці після початку цієї тяганини. Гарний новорічний подарунок, чи не правда?

ДО УПРАВЛІННЯ – ЗА УПРАВОЮ НА ПОРУШНИКІВ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

Торік Черкаське управління у справах захисту прав споживачів, куди зверталася Ганна, отримало від тих, кого воно має захищати, майже 700 скарг. За даними фахівців управління, за неякісні товари та послуги черкащанам повернуто близько ста тисяч гривень. Саме звернення таких управлінь, які працюють у кожному місті, є для споживачів шансом відстояти своїх права. Загалом до органів захисту прав споживачів по всій Україні звернулися протягом року по допомогу 37 тисяч споживачів. Це більше, ніж у попередні роки. Наприклад, 2003-го року до державних органів скаржилися 30 тисяч споживачів, а 2002-го – близько 24-х тисяч.

У Київському управлінні захисту прав споживачів запевняють, що жодну скаргу без уваги не лишають. Якщо треба, допомагають судові позови писати. Торік до цього управління надійшло понад дві тисячі скарг, і за словами начальника відділу Юлії Коваленко, на кожне як мінімум була письмова відповідь або професійна консультація. За сприяння столичної служби споживачам торік відшкодували більше двох мільйонів гривень. Юлія Коваленко:

“Ми допомагаємо споживачам – це і щодо якості продуктів, і стосовно ошукування покупців товарів, і про мобільні телефони, про вікна-двері, електропобутову техніку...Юридичний сектор опікується проблемами, пов’язаними з квартирами, банківськими кредитами на різні послуги. Якщо не наша компетенція, тоді роз’яснюємо – куди звернутися, згідно з якою статтею, згідно з яким законом. Або допомагаємо складати позови до суду. Але у нас дуже маленький штат – 50 осіб. А місто ж дуже велике, сфер багато...”

Права споживачів можуть порушити будь-де і будь-коли – особливо прикро з цим стикнутися під час відпочинку. Наприклад, у Криму відпочиває близько п’яти мільйонів людей і чимало з них повертаються додому з гарним настроєм та приємними враженнями від отриманих послуг. Чимало, але не всі, констатує кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. Багато хто з курортників бідкалися йому на “ненав’язливість” сервісу. Ціни в розпал курортного сезону – захмарні, а якість послуг іноді – як у радянські часи, навіть гірше. Куди можна скаржитись? До управлінь туризму курортних міст, а також до комітету захисту прав споживачів, що діє на півострові.

“ІСТОТНЕ” ФОРМУЛЮВАННЯ

Водночас споживачі розповідають, що додзвонитися до “своїх” управлінь (комітетів) захисту прав споживачів іноді дуже важко - номери зайняті, просто бракує людей і додаткових телефонних ліній. Можливо, тому дехто зі скаржників до подібних інстанцій навіть не звертається – прямують відразу в суд. Наскільки ефективно може захистити Феміда у таких випадках, розповіла Радіо Свобода адвокат Світлана Торопчина-Агалкова:

“Кількість звернень до суду суттєво змінилася, бо вони – безперспективні. Споживачеві треба пройти безліч експертиз,щоб довести, що придбаний ним товар має істотні недоліки. Тільки тоді він має право на можливе повернення грошей чи заміну на аналогічний якісний товар. Це наслідки дії жахливої статті, ухваленої у новій редакції Закону України про захист прав споживачів”.

Мається на увазі восьма стаття закону. Мова у ній, зокрема, йде про те, що неякісний, з “істотними недоліками”, товар не можна обміняти на аналогічний та якісний без спеціальної експертизи. Однак, констатують фахівці, формулювання "істотні недоліки" надто розпливчасте. І, за словами юристів, у більшості випадків воно не дає змоги захиститися у суді. Що ж робити? Виявляється, уряд зацікавився визначенням "істотні недоліки" і навіть може його замінити, зазначає Владислав Андрющенко, голова товариства захисту прав споживачів "Закон":

“14-го березня відбулася зустріч у Микола Азарова. Буде, напевно, змінюватися якось законодавча база. Щоб змінити саме формулювання "істотні недоліки" та повернути споживачам права, які за ними були раніше закріплені. Тепер подивимося, як себе поведе уряд”.

НЕ ПОКУПЕЦЬ ЗА ПРОДАВЦЕМ, А НАВПАКИ

А за появу Всесвітнього дня споживача треба дякувати передусім президентові Сполучених Штатів Джону Кеннеді. 1962 року він проголосив Декларацію про фундаментальні права споживачів. А саме: права на задоволення необхідних потреб, безпеку, вибір, компенсацію, інформацію, споживчу освіту та здорове навколишнє середовище. За словами американського кореспондента Радіо Свобода Юрія Дулерайна, у США не покупець бігає за продавцем з неякісним товаром, а навпаки. Адже тамтешні споживачі мають колосальні права порівняно з українськими “колегами”. От придбав американський покупець у великому магазині телевізор і вирішив, що “ящик” йому не до вподоби. Просто не подобається – не серйозна поломка, не кінескоп “луснув”, а картинка, наприклад, не найкраща. Навіть якщо через півроку відвезти телевізор назад, у магазині відразу повернуть гроші. Аби у покупця збереглася квитанція.

Повертаючись до прав споживачів в Україні, можна нагадати універсальну формулу, що зарадить при вирішенні будь-яких проблем (не тільки споживацьких). Формула відома всім: “Сам про себе не подбаєш, ніхто про тебе не подбає!” Лише один із прикладів: купуєте, наприклад, праску, холодильник або той же телевізор — не лінуйтесь відразу, тут же у магазині, перевірити якість придбаного товару. І не забувайте вимагати у продавця правильно заповнений талон гарантії, інструкцію з користування та паспорт, де вказані виробник, його адреса і гарантійний термін придатності товару. Якщо потім з’ясується, що вам продали брак, всі ці папірці знадобляться вам для висунення претензії до виробника чи продавця.

Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск:

Матеріали до теми:

• Споживачі. Чи захищені і від кого? • Продукти неякісні, а їсти хочеться все одно. • Генне втручання. • Що вживали — не відали.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG