Доступність посилання

ТОП новини

ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду.


Наталія Вікуліна Брюссель, 5 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Україна та Євросоюз провели в понеділок перший раунд переговорів щодо майбутньої угоди, яка має замінити чинну — про партнерство і співробітництво. Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер заявила, що нова угода не стане угодою про асоціацію. Заступник українського міністра закордонних справ Андрій Веселовський очікує, що переговори щодо нового документу, включно зі створенням зони вільної торгівлі, можуть завершитися в першій половині 2008 року.

Беніта Ферреро-Вальднер
Майбутня угода Євросоюзу з Україною не буде угодою про асоціацію. Про це заявила Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Така фраза могла розчарувати прихильників європейської інтеграції України, які сподіваються, що у процесі переговорів Єврокомісія може запропонувати Києву саме угоду про асоціацію. Говорить комісар Ферреро-Вальднер: «Це не буде угода про асоціацію… Це буде поглиблена угода в рамках Європейської політики сусідства. Ця політика не передбачає вступ до Євросоюзу, але водночас майбутнє неможливо вирішити наперед ніяким чином»,— заявила комісар, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Суть нової угоди – більше співпраці

За її словами, майбутня угода дозволить ЄС та Україні більше співпрацювати з багатьох питань – енергетики, довкілля, прав людини, боротьби з корупцією тощо. Пані Ферреро-Вальднер нагадала, що Україна зможе розпочати переговори з Брюсселем щодо зони вільної торгівлі після того, як Київ завершить вступ до Світової організації торгівлі. Комісар ЄС також заявила, що для Єврокомісії важливо, аби Україна мала стабільну політичну ситуацію.

Відомі деталі майбутнього переговорного процесу

Керівник української делегації на переговорах Андрій Веселовський повідомив, що представники України та Єврокомісії узгодили в понеділок, як ітиме переговорний процес, коли відбуватимуться зустрічі і яким змістом сторони хочуть наповнити нову угоду: «Україна бачить, що угода повинна мати додаткову вартість порівняно з попереднім документом і дати можливість Україні зробити перехід від партнерства і співробітництва з ЄС до відносин політичної асоціації і економічної інтеграції»,— зазначив український дипломат.

За його словами, переговори можуть бути непростими – їх ускладнюють проблеми і в Євросоюзі, і в Україні. Дипломат Веселовський наголосив, що Єврокомісія прагне,щоб Україна вирішила свої проблеми якнайшвидше і щоб при цьому не постраждав внутрішній розвиток країни. Керівник української делегації каже: цілком можливо, що Київ та Брюссель завершать переговори щодо всієї угоди і зі створення зони вільної торгівлі в першій половині наступного, 2008 року.

• «Україна розпочинає вступний процес до ЄС без перспективи вступу»; протести в Петербурзі показали «суверенну демократію» в Росії... • Україна і ЄС розпочинають переговори про нову угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси). • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси. • Зустріч «Україна — Трійка ЄС» у Києві. • Політичні консультації трійки Євросоюзу та України у Києві. • Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.
XS
SM
MD
LG