Доступність посилання

ТОП новини

ЄС обіцяє Україні лише сусідство; Росія боїться США...


Валентина Люля Прага, 6 березня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – «Вже близько, але ще не всередині», «Київ без перспективи ЄС» – такі заголовки німецьких та польських видань, які аналізують і підсумовують переговори в Брюсселі між Україною та ЄС. А чеські та польські газети знову пишуть про протиракетні радари у цих країнах і про реакцію на це в Росії.


«Київ без перспективи ЄС» – під таким заголовком підсумовує останні домовленості у Брюсселі польська «Ґазета виборча» . У новій угоді про співпрацю між Україною та Євросоюзом немає жодного слова про можливість вступу України до ЄС, зазначає видання. Україну поки що має задовольнити програма Європейського Союзу «Політика сусідства» і утворення в майбутньому зони вільної торгівлі з країнами Євросоюзу. Причому вільна торгівля стане можливою, коли Україна закінчить свій вступ до Світової організації торгівлі, підсумовує "Ґазета виборча".

Німецька «Зюддойче цайтунг» також розглядає перспективи України на шляху до ЄС. «Україна ближче до ЄС, ніж Грузія, і її сусідами є країни Євросоюзу, тому в угоді про співпрацю йдеться про зону вільної торгівлі». Але попри це, зазначає видання, президенти Міхеіл Саакшвілі та Віктор Ющенко наполягають на конкретніших обіцянках можливого членства в ЄС для своїх країн. Німецькі експерти стверджують, що такі держави як Україна, Грузія та Молдова хочуть набагато більше, ніж їм пропонує Євросоюз. А можливий вступ до Євросоюзу України та Грузії наразі підтримують лише Польща та Литва, зазначає видання.

«Росія знову лякає Польщу і Чехію», у статті під таким заголовком польське видання «Жечпосполіта» знову торкається теми протиракетних радарів. Москва працює над новою військовою доктриною, яка б мала забезпечити модернізацію озброєння на противагу іншим країнам. І хоча жодну конкретну країну не називають, експерти згодні в одному: росіяни головну загрозу бачать у США, стверджує «Жечпосполіта». Російській владі особливо не подобаються плани будівництва елементів американського протиракетного радару на території Польщі та Чехії, зазначає видання.

Чеська «Господарскі новіни» також звертають увагу на те, що у документі Ради Безпеки Російської Федерації немає конкретного посилання на США, але вказується на зміцнення НАТО, як один із факторів глобальної політики, а це змушує Росію переглянути свою військову доктрину, наголошує видання.

Матеріали до теми:

• Членство в Євросоюзі – це щось на кшталт членства в престижному тенісному клубі... • ПАРЄ продовжує моніторинг України. • Новий голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною виступає за розвиток особливих відносин ЄС та Києва. • «Україна розпочинає вступний процес до ЄС без перспективи вступу»; протести в Петербурзі показали «суверенну демократію» в Росії... • ЄС та Україна розпочали переговори про майбутню угоду. • “Україна може першою серед країн-сусідів претендувати на членство в ЄС” – європейський дослідник. • Перспективи України щодо ЄС туманні і пов’язані з її транзитною роллю (огляд європейської преси).
XS
SM
MD
LG