Доступність посилання

ТОП новини

Курочкіна вбили під носом у міліції


Тетяна Ярмощук Київ, 28 березня, 2007 рік (RadioSvoboda.Ua) – Учора у дворі Святошинського райсуду Києва смертельно поранили російського бізнесмена Максима Курочкіна? Кому вигідна його смерть? Як могло сталося, що його вбили, коли від був під наглядом правоохоронців? Хто має за це відповідати?

Курочкін був виконавчим директором Російського клубу – неурядової організації, створеної з ініціативи представників російської й української громадськості. Її метою оголошувався розвиток діалогу між громадськими, політичними й діловими колами Росії й України.

Медіа ж стверджували, що клуб – інститут підтримки кандидата в президенти Януковича. Макса Курочкіна пов’язували з махінаціями навколо приватизації готелю “Дніпро”, відторгненням заповідних кримських земель та скандалом із дніпропетровським ринком “Озерка”. За право власності на цей ринок змагалися фінансові групи, за якими стояв Максим Курочкін та український бізнесмен Ігор Коломойський. Деякі оглядачі згадували ім’я російського бізнесмена у справі щодо отруєнням Віктора Ющенка.

Кому ж була вигідна смерть Максима Курочкіна? Журналіст, який пише на кримінальну тематику, Олег Єльцов: “Найочевидніша версія – це група Коломойського, з яким він конфліктував навколо ринку “Озерка”. Але це найпростіша версія, і я вважаю, що вона навряд чи правильна. Адже тут проглядається чиясь рука, третя сила, щоб кинути тінь на дніпропетровську групу Коломойського і послабити його позиції”.

На думку редактора інтернет-видання “Трибуна” Євгена Лауера, за вбивством Максима Курочкіна проглядається російський слід: “Смерть Курочкіна була вигідна перш за все російським діловим чи кримінальним колам. Замовлення на Курочкіна було видано ще восени 2006 року, коли він був арештований. Хтось дав йому гарантії, що він може приїхати до України вирішувати питання по ринку “Озерка”. В Україні Макс не настільки брутально поводився, щоб його вбивати. Той конфлікт щодо “Озерки” з Коломийським був майже залагоджений. А от у Росії, де йде переділ власності, Макс заважав досить багатьом людям ”.

Питання до правоохоронців: як могло статися так, що підсудного застрелили на території суду, коли він йшов із конвоїрами? Чи можна стверджувати, що українські правоохоронці не можуть захистити учасників судового процесу? Речник МВС Костянтин Стогній: “Правоохоронні органи, держава не може вберегти нормальних свідків від злочинців, тому це потребує на законодавчому рівні вирішення цієї проблеми”.

Максима Курочкіна затримали у київському аеропорту “Бориспіль” 20 листопада, коли він приїхав залагоджувати конфлікт навколо ринку “Озерка”. Свій приїзд Курочкін анонсував заздалегідь. Російський бізнесмен неодноразово заявляв, що йому погрожують вбивством. Два тижні тому у селі Плюти, Обухівського району Київщини розстріляли трьох пасажирів джипу, серед яких був начальник охорони Курочкіна Андрій Харчишин.
XS
SM
MD
LG