Доступність посилання

ТОП новини

Біографія нового керівника МЗС України Арсенія Яценюка



  • Народився 22 травня 1974 р. в Чернівцях в родині університетських викладачів. У грудні 1991 року, коли понад 90 відсотків виборців голосували за незалежність, ще не мав права голосу. Яценюкові тоді було лише 17 років. На першому курсі, 1992 року, організовує студентську юридичну фірму. 1996 р. закінчує юридичний факультет Чернівецького державного університету за фахом – правознавство. Викладає в університеті протягом академічного 1996-97 року. 2001 р. – закінчує Чернівецький торговельно-економічний інститут – філіал Київського торговельно-економічного університету. Кандидат економічних наук. Закінчивши ВУЗ, стає президентом юридичної фірми «ЮРЕК» (Чернівці).


Банк і Київ
  • 1998 р. – переходить у банківську сферу, стає консультантом кредитного департаменту банку «Аваль». Працює тут до вересня 2001 р. на посадах радника та заступника голови правління


Кримський період 2001-2003
  • Спочатку в.о. а три місяці пізніше стає міністром економіки Криму. Переводить всю ділову документацію на українську мову. Під час ремонту міністерства – на українську мову змінюють написи на дверях кабінетів. 11.12.2002 – інтерв’ю в газеті Україна Молода: „Моя принципова позиція така: порядок у країні залежить не тільки від показників соціально-економічного розвитку, а й від порядку в самому міністерстві. Цей порядок повинен складатись і з кваліфікаційного рівня кожного службовця". І таке: „Якщо людина не здатна вивчити ще одну мову, це значить, що в неї відсутній інтелект". Серед іншого, на посаді міністра економіки Криму складає економічну програму розвитку автономії.


Повернення до Києва
  • В січні 2003 р. Яценюк повертається до Києва. Голова Національного Банку Сергій Тигипко запрошує його на посаду першого заступника голови Нацбанку. На цей час Яценюкові було 28 років. Коли Тигипко стає керівником передвиборчої кампанії Віктора Януковича, Арсеній Яценюк керує Нацбанком. Залишається в своєму кабінеті першого заступника. Керуючи НБУ, Яценюк наполягає на тому, щоб українські банки давали позики в національній валюті, а не в доларах чи евро. Така вказівка змушує комерційні банки тримати вище покриття (резерви) на позики в доларах, ніж на позики у гривнях.


Одеський штрих
  • Після Помаранчевої революції новопризначений голова Одеської облдержадміністрації Василь Цушко кличе Яценюка працювати його першим заступником.


І знову Київ
  • У вересні 2005-го Прем''єр Юрій Єхануров запрошує Яценюка на посаду міністра економіки. В серпні 2006 р. після приходу нового уряду Януковича, Яценюк втрачає посаду. Вересень 2006 р. – стає «правою рукою» керівника секретаріату Президента, представником глави держави в Кабінеті Міністрів України. 21 березня 2007 р. – стає міністром закордонних справ України.


Різне
  • Автор підручника "Банківський нагляд" та низки інших наукових праць. Державний службовець з 19.09.2001 року. 2 ранг державного службовця з 22.01.2004 року. Наприкінці минулого року журнал новин “Фокус” обирає Яценюка лідером рейтингу 35 найперспективніших політиків – потенційних президентів 2014 року. Має почуття гумору. Бігає, плаває, відвідує спорт зал, грає в теніс. Одружениий, дружина Тереза, дві доньки, Христина 7 років, Софія 2 роки.
XS
SM
MD
LG