Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціянти виключили позафракційників


Київ, 6 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Коаліційні лави зменшилися. До парламентської більшості знову входять 238 народних депутатів. Сьогодні Верховна Рада виключила зі свого складу позафракційних депутатів.


258 голосів. За виключення з Регламенту Верховної Ради статті, яка дозволяла позафракційним депутатам входити до коаліції, голосували навіть самі позафракційники, яким тепер доведеться полишити лави більшості. Таким чином, до коаліції знову входять 238 народних депутатів.

Напередодні видання указу про розпуск парламенту Президент вимагав від коаліції припинити приймати до свого складу позафракційних депутатів. Однак тоді парламентсько-урядова більшість не пристала на вимоги Віктора Ющенка. Тепер же своє рішення коаліціянти називають кроком назустріч Президентові.

Чи вплине поступка парламентської більшості на оцінку указу Президента в Конституційному Суді? Жодним чином, каже в інтерв’ю Радіо Свобода кандидат юридичних наук Микола Сірий: «Конституційний Суд має оцінювати указ Президента на момент його ухвалення. По-друге, це обставина політичного характеру, а Конституційний Суд не є органом оцінки політичних обставин. Дані рішення Верховної Ради, зокрема, з урахуванням того, що вони самі по собі сумнівні, оскільки стався розпуск парламенту, не складають жодних підстав для якоїсь іншої оцінки в Конституційному Суді».

Для компромісу запізно?

Сьогоднішній крок більшості — це демонстрація готовності до компромісу, сказав кореспондентці Радіо Свобода політолог Олексій Гарань: «Верховна Рада ніби показує, що вона хоче врахувати вимоги опозиції. Але проблема в тому, що цей крок запізнілий. Зараз Верховна Рада і прем’єр обіцяють Президентові і опозиції практично все. Можна говорити, що зараз коаліція справді нервує і ошелешена тим, що відбувається».

Утім, опозиція заявляє, що шукати компромісу вже запізно, оскільки всі рішення, які ухвалює парламент після видання президентського указу про розпуск, нелегітимні.

«Трошки запізно колишня коаліція змінила свою позицію. Я не уявляю собі статус того документу, який проголосований коаліцією. Навіть якщо він є позитивний», — каже нашоукраїнка Ксенія Ляпіна.

Указ про достроковий розпуск Верховної Ради та призначення позачергових виборів Президент підписав у понеділок. Парламент відмовився виконувати указ голови держави і звернувся з поданням до Конституційного Суду. Розгляд цієї справи Конституційний Суд має розпочати наступного тижня.

У кінці березня антикризова коаліція стала коаліцією національної єдності. Тоді лави коаліціянтів поповнили 11 нашоукраїнців та бютівців. Після того Президент назвав таке розширення коаліції неконституційним і вимагав від більшості припинити входження депутатів на індивідуальній основі.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ, 6.04.2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Юлія Тимошенко — найгеніальніший політик, а Президент підписав собі політичний вирок — інтерв’ю з депутатом Олександром Ковтуненком • «Трагіфарс» в Україні. Ющенко – я не буду Єльциним. (Огляд світової преси) • Розпуск парламенту України є правильним рішенням, але «помаранчеві» допустили багато помилок раніше – словацький дослідник • Конституційний Суд у центрі уваги • Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА)

• Боже і кесареве. Ієрархи і релігійні лідери про політичну ситуацію в країні - посередництво чи втручання? • Коаліціянти виключили позафракційників • П’ятий день розпущених • Кризова географія: якими будуть наслідки реакції місцевих Рад на Указ Президента про розпуск парламенту? • “Берег лівий - берег правий” - чи можуть непорозуміння серед політиків відбитись на стосунках простих українців? • Перевибори. Чи на краще?
XS
SM
MD
LG