Доступність посилання

ТОП новини

Донецьк протестує і відсилає «обурення» на Київ


Тарас Москалюк Донецьк, 4 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Донецьку сьогодні ті, хто не згоден із Указом Президента про розпуск парламенту, висловлювали свою позицію. Місцеві депутати – у сесійних залах, пересічні громадяни – на мітингах, а дехто невдоволення повіз до Києва.

Депутати Донецької обласної ради майже одностайно ухвалили звернення до українського народу.

У документі вони наполягають на тому, що Указ Президента Ющенка про розпуск парламенту є неконституційним. А нові парламентські вибори призведуть до політичної та економічної нестабільності у державі.

За дострокові вибори лише «вітренківці»

Восьмеро депутатів від блоку Наталії Вітренко на чолі зі своїм лідером Наталією Білоцерковською категорично відмовились підписувати це звернення. Про це й повідомили з трибуни: «Ми голосувати за ваш проект не будемо, ми виступаємо за дострокові президентські, парламентські вибори та вибори до місцевих органів самоврядування».

Але на рішення сесії це не вплинуло. Депутатська більшість, яка складається з «регіоналів», соціалістів та комуністів, ухвалила звернення з результатом у майже 130 голосів.

Мер Донецька розмірковує над діями керівника області

На сесії очікували і голову Донецької облдержадміністрації Володимира Логвиненка, який напередодні підписав звернення керівників облдержадміністрацій на підтримку Президента. Але він не прийшов.

У голови Донецької облради Анатолія Близнюка є пояснення цього: «Місце сидіння визначає точку зору. Я з ним ще не розмовляв, чим він мотивувався, коли ухвалив таке рішення. Але те, що це жодним чином не вплине на дестабілізацію ситуації в області, я впевнений».

Під час роботи сесії під стінами облради тривав мітинг на підтримку коаліції.

Понад 5 тисяч мешканців Донеччини висловлювалися на ньому за скасування президентського указу. Дехто навіть пропонував відправити Віктора Ющенка у відставку.

– Я зараз хочу сказати, що стою, щоб нашим дітям жилося краще, з чого починала я. Це призведе до дуже поганих наслідків. Ющенка треба зняти, щоб він сам добровільно подав у відставку.

– Ми проводили жіночий громадський трибунал – судили його на площі Леніна, а він продовжує свої виходки. Треба прибрати його, оголосити імпічмент. Чому ніхто не займається?


Представники донецької опозиції жодних акцій не проводять. У штабах «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко вже почалась передвиборча робота. А півтори тисячі прихильників коаліції сьогодні знову відправилися до Києва для участі у акціях на столичних майданах.

Матеріали до теми:

• ФОТОРЕПОРТАЖ 4 квітня 2007: Українські кольори в об''єктиві «Свободи»

• Точка неповернення: яких сценаріїв розвитку ситуації в Україні можна очікувати? (ПРЕС-КЛУБ РАДІО СВОБОДА) • Луганська облрада не хоче дострокових виборів • Кримська міліція до виборів не готується • Лідер «Океану Ельзи» за майдани концертні, а не політичні • Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG