Доступність посилання

ТОП новини

Звільнені британські військові моряки повернулися на батьківщину з іранського полону


Олекса Семенченко Лондон, 5 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 15 британських військових моряків, що пробули два тижні в іранському полоні, прибули на батьківщину. Для британського уряду інцидент із їхнім захопленням у Перській Затоці ще довго залишатиметься проблемою. Фахівці, преса та політики ставлять багато запитань. Як могло взагалі статися, що їх затримали? Про що саме домовлялися британські дипломати з Іраном, і якою є справжня ціна звільнення моряків.

Іран -- Звільнені британські військові моряки перед відлітом додому. Тегеран, 4 квітня 2007 р.
Літак зі звільненими напередодні британськими моряками опівдні приземлився на летовищі Гітроу. Після швидкої фотосесії їх пересадили у два військові гелікоптери й відправили на військову базу у графстві Девон. Там вони проходять медичний огляд та інструктаж. Туди ж таки на базу прибули й члени їхніх родин.

Чи не є звільнення моряків – пасткою для Тоні Блера?

Загальна атмосфера у Великій Британії навколо неочікуваного повернення моряків додому є дуже піднесеною й теплою. Тим часом, фахівці намагаються дати відповідь на питаня, чи не є звільнення британців президентом Ірану Мохаммедом Ахмадинеджадом дипломатичною пасткою для прем''єр-міністра Тоні Блера. Останній в момент посадки літака з моряками в Лондоні вийшов до журналістів, аби запевнити у протилежному "Нам вдалося досягти звільнення нашого персоналу швидше, ніж багато хто сподівався. Ми зробили це. І я хочу це дати зрозуміти дуже виразно – без жодних додаткових домовленостей, без переговорів і без будь-яких залаштункових угод".

Проте фахівці висловлюють різні оцінки щодо того, чому іранський президент Мохаммед Ахмадинеджад ухвалив таке раптове рішення щодо звільнення британців. Зокрема, іранський політолог Садех Зібакалам каже, що це рішення є наслідком пом''якшення тону британського керівництва щодо Ірану, відмови від гостро конфронтаційних заяв: "Відтоді, як Британія змінила тон й почала говорити з Іраном із більшою повагою, ситуація почала швидко змінюватися. Пан Ахмадинеджад намагався політично використати це становище всередині країни, а також за кордоном. Він наче казав: від мене залежать рішення. Я є важливим. Водночас він намагався поліпшити власний імідж".

"Дивні сцени політичного театру"

Британська преса широко коментує цю подію. Зокрема, Times пише: "Те, що почалося як морське протистояння в Перській Затоці й викликало побоювання щодо можливості нової війни в регіоні, завершилося дивними сценами політичного театру". А Guardian намагається з''ясувати, кому вигідне те, що сталося: "В короткостроковій перспективі виглядатиме так, наче іранський уряд захистив територію й суверенітет своєї країни після кількох принижень на міжнародній арені, таких як арешт американцями 5 іранців в Ірбілі, зникнення й можливе дезертирство у Стамбулі представника вищого генералітету, а також таємнича смерть провідного вченого-ядерника. Наразі рано говорити, чи була якась угода між Лондоном та Тегераном, але цікаво відзначити, що до іранців, які перебувають в американському полоні, було допущено дипломатів".

У Британії самих моряків ніхто не сприймає як зрадників, хоча вони виступали на іранському телебаченні із підтримкою версій їх захоплення, яке давала іранська влада. Їх доставили додому бізнес-класом, а дорогою вони пили шампанське, святкуючи звільнення. Сім''ї очікують їх вдома з бенкетами уже в п''ятницю.

Матеріали до теми:

• Іран звільняє британських моряків • Чи справді затримані британські моряки співпрацюють з іранською владою? • Протистояння між Великою Британією та Іраном після арешту британських моряків триває • Лондон просить ООН допомогти у звільненні британських моряків, затриманих Іраном • Іранське телебачення показало затриманих британських моряків • Великобританія перериває будь-які відносиниз Іраном, доки він не звільнить затриманих британських моряків • Іран затримав 15 представників військово-морських сил Великобританії у Перській затоці
XS
SM
MD
LG