Доступність посилання

ТОП новини

Причиною позову Грузії до Європейського суду з прав людини стали «історії», свідчення тих, кого депортували з Росії


Людмила Ваннек Прага, 2 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузія буде домагатися компенсації для своїх громадян, яких депортували з Росії восени минулого року. Така вимога міститься у позові, який грузинська влада подала до Європейського суду з прав людини у Страсбурзі.

Грузія -- депортовані з Росії громадяни грузії залишають літак МЧС Росії в аеропорту Тбілісі. 6 жовтня 2007 р.
Міліцейські облави, плачуть діти, жінки кричать, людей примусово садять у літак – такі кадри подій у Росії минулої осені обурили багатьох. Каральні заходи були реакцією офіційної Москви на арешт чотирьох російських військових у Грузії, яких звинуватили у шпигунстві.

Відтак російська влада обвинуватила десятки сотень грузинів у порушенні імміграційних законів і примусово депортувала за межі своєї країни. Не всім навіть вдалося виїхати. Двоє людей померли, чекаючи на свою висилку: 58-річний чоловік, не отримавши на московському летовищі медичної допомоги, помер там же від нападу астми. А 51-річна жінка з хворим серцем померла в ізоляторі, де її тримали разом з іншими упродовж 6-ти тижнів.

«Нас мучили і принижували»

Ось деякі розповіді очевидців, яких відправляли до Грузії різними шляхами: «Ми ледве дісталися Мінська. Як нас мучили і принижували, і як ми це все винесли – не описати словами. Доки ми прибули до Грузії – пройшов тиждень. Але це не можна було назвати прибуттям. Ми не знаємо, що робити, як організувати своє життя. Одна надія тільки на те, що Бог захистить нас».

А одна жінка розповіла: «Ми зі Смоленської області. З паспортом щось було негаразд – відразу дали видворення протягом 10-ти днів. Вони кажуть: ви громадяни Грузії, йдіть собі до вашого Саакашвілі і все. І ось взяли квиток і просто сюди потроху прийшли. Важко було».

Після великої кількості випадків, подібних до цих, Грузія вирішила звернутися з позовом до найвищої європейської правової інституції.

Представник Грузії у Європейському суді з прав людини Босаріон Бохашвілі повідомив: «Позов базується на численних порушеннях прав людини в перебігу депортації, яку проводила восени російська влада. Грузія вимагає компенсувати матеріальні та моральні збитки, які були завдані грузинським громадянам при депортації».

За даними грузинського міністерства закордонних справ, понад 4 600 громадян Грузії були депортовані з Росії у жовтні минулого року.

Позов може стати прецедентом для інших держав СНД

У міністерстві закордонних справ Росії кажуть, що такі дані – це «пропагандистський галас, який тільки завдає шкоди відносинам між Грузією та Росією». І що «позов держави до держави, який обрала Грузія, має на меті максимально політизувати та загострити питання».

Міністр юстиції Грузії Гія Кавтарадзе заявив кілька днів тому, що «на 100 відсотків переконаний» у тому, що Грузія переможе у цій міжнародній судовій справі, оскільки доказів, на його думку, є достатньо.

Однак, не відомо, чи прийме Європейський суд з прав людини позов Грузії до розгляду, а якщо прийме, то розгляд цієї справи триватиме щонайменше три роки.

Міжнародні оглядачі вважають, що такий позов може стати прецедентом для інших держав СНД, які в такий спосіб також можуть шукати вирішення правових питань із Москвою, чи один з одним.
XS
SM
MD
LG