Доступність посилання

ТОП новини

Перший день розпущеної Ради


Тетяна Ярмощук Київ, 3 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Указ Президента про припинення повноважень Верхової Ради опублікований. Уряд та коаліція планують працювати у звичайному режимі до рішення Конституційного Суду. Прем’єр-міністр натякає на дострокові президентські вибори.

Наметове містечко прихильників коаліції на Майдані Незалежності
(©RadioSvoboda.Ua)
Постанова проти Указу. Указ проти постанови. Сьогодні Віктор Ющенко призупинив постанову Кабінету Міністрів про неконституційність указу щодо розпуску парламенту. Водночас Президент звернувся до Конституційного Суду із проханням перевірити конституційність урядової постанови. До того ж, указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24-х обласних держадміністрацій.

Коаліціянти звернулися до суду і погрожують достроковими виборами Президента

До Конституційного Суду звернулися і коаліціянти,щоб перевірити на конституційність указ Президента. Водночас, за словами лідерки фракції Раїси Богатирьової, після рішення суду, Партія регіонів ухвалюватиме своє політичне рішення: “ Залежно від того, яке це буде рішення, ми будемо ухвалювати своє політичне рішення”.

А Віктор Янукович сьогодні заявив про можливість дострокових виборів Президента: “Ми зробимо все, щоб переконати Президента України скасувати свій наказ. Якщо він цього не зробить – я думаю, в цьому випадку неминучими будуть не лише парламентські, а й президентські вибори”.

СБУ захищатиме ЦВК

Намети КПУ на Майдані
(©RadioSvoboda.Ua)
Минулої ночі Верховна Рада скасувала постанову про призначення нинішнього складу ЦВК та поновила попередній склад – на чолі з Сергієм Киваловим. Таке рішення Президент назвав аморальним, а Служба безпеки пообіцяла захистити Центрвиборчком.

Виконувач обов’язків голови СБУ Валентин Наливайченко: “Будь-які спроби змінити статус або кількість членів Центральної виборчої комісії України або іншим чином – поза законом і межами Конституції, вплинути на її діяльність ми розцінюємо як перешкоду і посягання на конституційний лад держави”.

Знову намети?

Наметове містечко прихильників коаліції біля Кабміну
(©RadioSvoboda.Ua)
Політичне протистояння сприяє розростанню біло-блакитного наметового містечка у Маріїнському парку. Мешканці наметів налаштовані рішуче: “Стоятимемо, допоки не відстоїмо своє право, імпічмент Президента і приберемо косу”. Така кінцева мета у харків’янки Раїси Андріївни.

“Настрій у нас поганий. Чекаємо, як вирішить наше керівництво, наші депутати. Повторення 2004 року ми просто не допустимо”, – обіцяє 40-річний Петро, який приїхав до Києва з Горлівки підтримати свого земляка.

Натомість представники “Пори” та “Народної самооборони” поставили кілька наметів під Секретаріатом Президента. “Це не парламент, це зрада національних інтересів”, – каже мешканець Черкащини Олександр. Однак прихильники опозиції не планують ночувати у наметах, а роз’їдуться по домівках.

Тим часом опозиція вже почала готуватися до дострокових виборів. За словами Юлії Тимошенко, на вибори БЮТ та “Наша Україна” підуть різними списками, але зі взаємною підтримкою.

Фотогалерея:


Матеріали до теми:

• Суд зупинив чинність постанов Верховної Ради про розпуск дотеперішнього складу Центрвиборчкому і поновлення складу ЦВК 2004 року, який фальшував вибори • Указ Президента про розпуск парламенту підтримали голови 24 обласних держадміністрацій

• Криза через вінця: як світ реагує на політичне загострення в Україні? • У Євросоюзі стурбовані ситуацією в Україні • Європейські політики коментують політичну ситуацію в Україні • Позачергові вибори не вирішать кризову ситуацію в Україні, вважає керівник групи латвійсько-українського співробітництва в парламенті Латвії • Криза влади в Україні. Парламент не підкоряється указу Президента про розпуск. (Огляд закордонної преси) • Єврокомісія закликає політичні сили України до мирного шляху вирішення ситуації • Офіційний Вашингтон ухиляється від оцінок ситуації в Україні • Американський експерт Надя Дюк: «Політична еліта України має подумати про людей»

• Кримська влада підтримала Верховну Ради України і Віктора Януковича • Львівщина підтримує розпуск парламенту • Одні готові, інші й не думають: закарпатські роздуми про вибори • Гроші і штаби: у Дніпропетровську міряють готовність до виборів
XS
SM
MD
LG