Доступність посилання

ТОП новини

Європа реагує на політичну кризу в Румунії


Наталія Вікуліна Брюссель, 20 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Віце-президент групи соціалістів Європарламенту Ганнес Свобода висловив стурбованість щодо стабільності в Румунії після призупинення повноважень президента Траяна Бесеску. Водночас у Єврокомісії заявили, що Бухарест має розв’язати ситуацію демократичним шляхом.

Президент Румунії Траян Бесеску
У Румунії у четвер розпочалася політична криза – парламент тимчасово позбавив президента повноважень, обвинувативши його в антиконституційних діях.

Речник групи соціалістів Європарламенту Тоні Робінсон каже, що їх непокоять два моменти: стабільність у самій Румунії та позиція Румунії в Євросоюзі у цій кризі. Він закликав усіх діяти відповідально і знайти рішення, яке не спричинить труднощів для Румунії: “Ми хочемо бачити міцну Румунію у Євросоюзі, хочемо, щоб кризу було розв’язано якомога швидше”.

Ця фракція вважає, що усунений від влади президент Бесеску повинен зробити внесок у мирне і демократичне розв’язання кризи і що разом зі своїми прихильниками він повинен погодитися з рішенням, ухваленим більшістю.

Підстав для великого занепокоєння немає

Віце-президент Партії Європейських лібералів Маркус Ленінг вважає ситуацію в Румунії неспокійною, але він не бачить підстав для великого занепокоєння. Звичайно, що було б краще, якщо б президент підкорявся Конституції і не спричинив нинішню ситуацію, каже Ленінг, адже голосування у румунському парламенті чітко показало, що переважна більшість депутатів вважає, що він порушував Конституцію.

Водночас Єврокомісія заявила, що ситуацію в Румунії слід вирішувати згідно з румунським законодавством. Речник Єврокомісії Йоганнес Ляйтенбергер наголошує, що ситуацію в Румунії мають врегульовувати румунські інституції – демократичним шляхом і відповідно до законодавства країни.

Матеріали до теми:

• Траян Бесеску називає себе капітаном у подорожі на довгі дистанції
XS
SM
MD
LG