Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові з’явиться соціальне таксі


Олена Солодовнікова Харків, 10 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Соціальні таксівки курсуватимуть Харковом. Безкоштовно скористатися послугою цих автомобілів зможуть люди, які переміщуються на інвалідних візках. На таксі для інвалідів переобладнали звичайні мікроавтобуси – з них прибрали сидіння та оснастили підйомником.

Студентці п’ятого курсу Ользі Підружниковій послуги соціального таксі знадобляться вже в червні. Вона навчається на заочному відділенні факультету журналістики.

У звичайних машинах і незручно, і дорожче

Раніше, щоб здати заліки та екзамени, дівчині доводилось діставатися до інституту на звичайному таксі. Адже громадський транспорт не розрахований для інвалідів, каже Ольга: потрапити до звичайного автобуса людина на інвалідному візку може тільки зі сторонньою допомогою – вносити та заносити доводиться на руках.

І навіть із таксівками, користуватися якими може собі дозволити не кожна людина з обмеженими фізичними можливостями, виникають проблеми, каже Ольга Підружникова: “Проблеми можуть виникнути через специфіку машин, наприклад, якщо у людини візок, то він не вміститься будь-куди. А спеціалізованих машин немає. Часто газовий балон заважає. А якщо везти візок у салоні, таксі бере плату в півтора раза дорожче”.

Соціальне таксі може змінити і маршрути інвалідів

За українським законодавством, кожен інвалід-“візочник” має право безкоштовно отримати автомобіль. Але черга на такі “розкоші” не просувається вже років із 15, розповів Ігор Каранін.

Ігор встиг отримати від держави “Запорожець” із ручним керуванням. Але кілька років тому в автомобіля зламався двигун – відтоді чоловік дуже рідко виходить з дому. Звістку про появу соціальних таксі Ігор сприйняв з оптимізмом – сподівається, що тепер буде зручно діставатися до вокзалу, коли подорожує до санаторію: “Хотілося б, звичайно, щоб не було заборони, як скажімо, в Києві – там ти тільки до лікарні можеш поїхати. Хотілося б їздити до когось зі своїх знайомих. Тому, що ми не дуже рухливі і змушені спілкуватися переважно телефоном”.

Служба соціального таксі, що створена за ініціативою міської влади, функціонуватиме на базі “Креовіти”.

Віце-президент харківської громадської організації інвалідів Олена Шингарьова, розповіла, як для візочників переобладнали мікроавтобуси: “Автобуси адаптовані спеціальними підйомниками. Людина туди підїжджає на візку, стає на підйомник, із двох боків перила, за які можна триматися. І електричний механізм підіймає цей підйомник. Це дуже зручно”.

Покататися містом? Лише тричі на місяць

Планується, що викликати таку таксівку можна буде для будь-яких потреб – поїздками до лікарні не обмежуватимуться. Скористатися послугою кожен інвалід-“візочник” матиме право тричі на місяць.

Олена Шингарьова нагадує і про інші обмеження: “Плануємо, що людина повинна телефонувати десь за два дні до замовлення, щоб ми могли створити графік. Час обмежений – з 10-ї ранку до 6-ї вечора”.

У Харкові мешкають близько тисячі інвалідів на візках. Служба соціального таксі на момент відкриття нараховуватиме два автомобілі. Їхня презентація відбулась кілька місяців тому, мікроавтобуси вже два рази демонстрували журналістам.

Перший виїзд відклали

Втім в рейс автомобілі досі не вийшли – виною тому бюрократичні препони. Начальник департаменту праці та соціального захисту харківської міськради Світлана Горбунова-Рубан пояснила: “Нам дуже важко оформлювати ці машини. Ось ми їх купили, поставили на облік. Потім ми їх взяли і переобладнали – ми їх знов поставили на облік, вже як спецтранспорт. Потім ми їх обклеїли – написали, що це соціальна послуга. Нам довелось їх знову ставити на облік”.

Міськвлада обіцяє, що за місяць соціальні таксі почнуть працювати.

Матеріали до теми:

• «Інвалідність – це не проблема інваліда. Це проблема держави» • Чому не платять дітям-інвалідам?
XS
SM
MD
LG