Доступність посилання

ТОП новини

«Я хочу відірвати олігархів від політики». Інтерв’ю з Президентом Румунії Траяном Бесеску


Ірина Халупа Прага, 17 травня 2007 (RadioSvoboda.ua) — 19 травня румуни у референдумі вирішуватимуть питання про імпічмент Президенту Траянові Бесеску. 19 квітня румунський парламент усунув його від влади за зловживання посадою. Тепер шляхом референдуму румуни мають вирішити подальшу долю свого Президента.


Радіо Свобода: Якщо виборці 19 травня скажуть «так» імпічментові, тоді ваші шанси в наступних президентських виборах зазнають шкоди. Якби Ви були подали у відставку, тоді ви могли б просто знову кандидувати в наступних президентських виборах. Чому Ви цього не зробили?

Траян Бесеску: У все це важко повірити, але після того, як мене усунули від влади, румунські парламентарі змінили закон про вибори. Згідно з цими змінами, Президентові легше стало оголосити імпічмент, але й водночас поставлені жорсткіші умови для збереження Президента на його посаді. Створений дисбаланс між легким відкликанням президентської влади і важким утриманням її.

Ба більше: парламент ухвалив постанову, згідно з якою він перебирає на себе право вирішувати долю Президента. Отож я думаю, що якби я пішов у відставку, парламент ухвалив би закони, щоб не дати мені можливості знову брати участь у виборах.

Радіо Свобода: Ви вимагаєте розмежування бізнесу і політики. Як Ви ставитеся до ухвалення нових законів про фінансування партій, які зроблять стосунки між бізнесом і політикою прозорішими?

Траян Бесеску: Я не вимагаю відокремити бізнес від політики. Вони не можуть жити один без одного, і політики повинні завжди відчувати пульс бізнесових кіл. Я хочу відірвати олігархів від політики.

Не слід плутати олігархів із бізнесом. Є ті, хто розбагатів завдяки урядовому сприянню. Розбагатівши, вони тепер наказують політикам, тим, кого підтримують олігархи. Ці політики стали маріонетками певних бізнесменів.

Чого я вимагаю? Люди, що здобули велике багатство завдяки законам, які служать інтересам певних людей, а не інтересам громадськості, — ці дуже багаті люди мають зрозуміти, що вони не контролюють політичну владу країни. Що сьогодні загрожує Румунії? Те, що політичні рішення ухвалюють не ті, кого обрав народ, а політики поводяться як мавпи, виконуючи бажання поодиноких багатіїв.

Радіо Свобода: Дехто в Румунії говорить, що Ви є одним із них і що сьогоднішня ситуація — це просто ваші внутрішні розборки, але всі ви — члени одного табору.

Траян Бесеску: Я вас запевняю: я вільна людина, незалежна, я не маю непрозорих зв’язків із бізнес-колами. Я говорю і роблю те, що роблю, бо вірю, що так повинно бути в Румунії. Мене ніхто до цього не підштовхує. Я маю великий обов’язок перед румунським народом. Я їм обіцяв змінити Румунію — вимести з усіх владних структур усе лихо перехідного часу.

Радіо Свобода: Якщо Ви залишитеся в президентському палаці після 19 травня, чи Ви не боїтеся, що станете ізольованим Президентом, який потребує референдумів, щоб його почув народ?

Траян Бесеску: Якщо я виграю референдум, парламент мусить рахуватися з моїми ініціативами і втілювати їх у життя для румунів. Якщо переможе парламент, значить, я помилився в своїх поглядах. Однак я не маю сумнівів щодо себе.

Радіо Свобода: Ви натякали, що Ваш імпічмент міг бути керованим іззовні, зокрема, зі сходу, з Росії. Чи є якісь непевні орієнтири в закордонній політиці Румунії, що їх прагнуть запровадити деякі політики?

Траян Бесеску: Дехто тисне, щоб мати привілейовані стосунки з Російською Федерацією, і я не проти такого напрямку. Але я відкидаю майбутній кошт таких стосунків. Суть моєї програми щодо закордонної політики полягає в тому, щоб витягнути Румунію з сірої зони. СРСР контролював мою країну 50 років. Пізніше Румунія прожила наступних 17 перехідних років, суттєво відчуваючи цей вплив свого недавнього минулого.

Мій підхід — повернутися на 180 градусів до Заходу. Створити стратегічне партнерство зі США з одного боку, з іншого — йти прискореним темпом до Європейського Союзу. Це і сталося: 1 січня 2007 року ми стали членом ЄС. Щодо стосунків зі сходом — я підтримую справедливі економічні стосунки. Все. Щодо іншого, то наше майбутнє пов’язане з Заходом, а не зі Сходом.

Радіо Свобода: Чи можна порівняти сьогоднішню ситуацію в Румунії з ситуацією в Україні?

Траян Бесеску: Ні. Тут немає жодного зв’язку. Без сумнівів, Румунія — це демократія, яка будувалася впродовж останніх 17 років. Ми не говоримо про якесь повернення назад. Сьогоднішня криза — це просто мить, у якій країна зробить крок уперед, вийшовши з неї. Ця криза, ймовірно, виринула як реакція на непередбачені, швидкі перетворення, яких я вимагав і на чому наполягав. Завдяки цьому ми йдемо вперед.
XS
SM
MD
LG