Доступність посилання

ТОП новини

У Франції готуються до двобою Руаяль і Саркозі


Наталія Вікуліна Брюссель, 04 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Франція цієї неділі вибиратиме президента, і соціологічні опитування свідчать, що кандидат від консерваторів Ніколя Саркозі має перевагу в кілька відсотків голосів над кандидаткою від соціалістів Сеґолен Руаяль.

Ніколя Саркозі, Сеголен Руаяль
Президентом Франції може вперше стати жінка, президентом Франції може вперше стати син іммігрантів – яка з цих версій справдиться, світ дізнається в неділю.

Наразі консерватора Саркозі підтримує 54 відсотки виборців, як показують соціологічні опитування. Європейські газети пишуть, що його опонентка, соціалістка Руаяль дещо втратила підтримку французів після теледебатів між двома кандидатами, проведеними в середу. Під час дебатів Саркозі виглядав переконливіше, а от Руаяль не зовсім контролювала свої емоції. “Заспокойтесь, не показуйте на мене пальцем”, — казав Саркозі, а Руаяль відповідала, що не заспокоїться.

Руаяль проводить останні дні виборчої кампанії, атакуючи імідж опонента, а Саркозі вказує на неясність ідей своєї суперниці

Вона змальовує його як занадто нестабільного і жорстокого для того, щоб керувати Францією. Руаяль нагадує про те, що під час заворушень восени 2005 року в заселеному іммігрантами передмісті Парижа Саркозі назвав молодих протестантів покидьками – його опоненти стверджують, що саме це і призвело до ескалації насилля. Ніколя Саркозі натомість вказує, що ідеї Руаяль не є ясними і їй не вистачає досвіду для президентської посади. Якщо Саркозі стане президентом, він має провести реформи у французькій економіці, зробити зовнішню політику країни більш дружньою до Сполучених Штатів і Ізраїлю. Син іммігрантів також має зробити вимогливішою політику щодо мігрантів.

Натомість соціалістка Руаяль має, в разі обрання президентом, продовжувати політику нинішнього лідера. Так вважає політолог університету Ніцца Жан-П”єр Дарні: “Сеґолен Руаяль дуже твердо продовжувала б лінію Жака Ширака. Я думаю, що головним спадкоємцем сьогоднішньої французької політики, як це не парадоксально, була б Сеґолен Руаяль. Це точно”.

По-різному ставляться кандидати на пост президента Франції і до розширення Євросоюзу

Саркозі виступає проти входження до ЄС Туреччини, а Руаяль каже, що двері Євросоюзу не повинні зачинятися для цієї країни. А як щодо потенційних кандидатів у члени ЄС України чи Грузії? Експерт з питань Франції у Чеському інституті закордонних справ Еліска Томалова припускає, що обидва кандидати дотримуються нинішньої французької політики:

“Нині позиція полягає в тому, що Євросоюзу слід займатися не майбутнім розширенням, а радше проводити інституційні зміни. Тож пріоритет – це створити атмосферу для розширення, але не наближатися до цих партнерів (України і Грузії)”,- сказала дослідниця.

Матеріали до теми:

• Чи перейматиметься українськими справами новий французький президент? • Чи призведуть президентські вибори у Франції до глобальних змін у світовій політиці? Ніколя Саркозі відкидає можливість амністії Жаку Шираку. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG