Доступність посилання

ТОП новини

Возз''єднання Російської православної церкви


Ірина Халупа Прага, 17 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 17 травня Російська православна церква переживе те, що Володимир Путін назвав “епохальною подією”. Московський патріархат об’єднається з Російською православною церквою за кордоном. Майже 100 років після того, як московські ієрархи покинули Москву, втікаючи від більшовицької влади, у відбудованому столичному соборі Христа Спасителя буде підписаний акт відновлення канонічних стосунків.

Лідер російської православної церкви за кордоном Митрополит Лавр
(TASS)
Втікаючи від більшовицької революції 1917 року, відокремлена російська православна Церква спочатку була організована в південному російському місті Ставрополь. Місто тоді було під владою білої армії генерала Денікіна. З наступом червоних владики та священики спершу подалися до Османської Туреччини, згодом до Сербії і врешті-решт до Сполучених Штатів.

У Нью Йорку вірні царю російські священнослужителі заснували Російську православну церкву за кордоном. Ця церква припинила всі контакти з Російською православною церквою після 1927 року, після того, як Московський патріархат підписав декларацію вірності атеїстичному радянському режимові.

Вірність режимові – “трагічний компроміс”

Контакти між церквами офіційно відновилися 2003 року, після того, як Московський патріархат відкликав свою декларацію минулого століття, назвавши її “трагічним компромісом”.

Разом із десятками священиків та хористів лідер російської церкви закордоном Митрополит Лавр прибув до Москви 15 травня. Він назвав церковне возз''єднання великою подією, яка об’єднає церкву, що 90 років живе розділеною.

Митрополит Кирилл під час зустрічі з Папою Римським Бенедиктом XVI.
Ватикан, 17 травня 2006 р.
(epa)
Голова відділу зовнішніх зв’язків Московського Патріархату Митрополит Смоленська та Калінінграда Кирилл також вважає це возз''єднання історичною подією, яка покладе край історії поділу російського народу.

Возз''єднання РПЦ – рекламний проект режиму?

Згідно з актом возз''єднання, Церква закордоном, яка нараховує 500 тисяч вірних у 30 країнах, залишає за собою все своє закордонне майно та право назначати священиків. А Московський патріархат відтепер матиме право затверджувати нових лідерів закордонної церкви.

Ті, хто підтримує це возз''єднання і ті, хто виступає проти нього, погоджуються в тому, що цей крок матиме наслідки, які виходять поза рамки релігії.

Головний редактор релігійного журналу російської “Нєзавісімой ґазєти” Марк Смирнов вважає, що найбільше користі з цього возз''єднання митиме режим Путіна. Смирнов називає возз''єднання рекламним проектом режиму.

“Путін може показати, що під час його каденції він не лише був успішним менеджером, але й об’єднав церкву. Це історичний крок, який великими літерами буде записаний у його біографії”, – переконаний Смирнов.

Ксенія Деннен, керівник Кестон Інституту, центру, що спеціалізується на релігійних справах на посткомуністичному просторі, вважає, що возз''єднання російської церкви буде використане для того, щоб покращити імідж Росії. Хоча юридично РПЦ не є офіційною церквою, вона поводиться як державна церква і режим Путіна це дуже вміло використовує, стверджує британський спеціаліст з питань релігійної політики.

У 2000 році РПЦ канонізувала царя Миколу ІІ та його сім’ю. Минулого року з Данії до Петербурга були перевезені і перепоховані тлінні останки матері царя Марії Федорівни. На сьогоднішній церемонії возз''єднання буде присутній не лише російський президент, а й нащадки роду Романових.
XS
SM
MD
LG