Доступність посилання

ТОП новини

Корупція не дозволяє вершити правосуддя


Людмила Ваннек Прага, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Корупція у багатьох країнах світу не дозволяє вершити правосуддя, позбавляючи як жертв злочинів, так і обвинувачуваних у порушенні одного з найголовніших прав – права на справедливий та безпристрасний суд. Це твердження є головним висновком Доповіді про стан з корупцією у світі за 2007 рік, яку сьогодні оприлюднила міжнародна неурядова організація «Транспаренсі Інтернешнл». Серед країн, які мають проблеми зі зловживанням владою, називають, серед інших, Росію, Білорусь та Україну. Грузію ж, навпаки, хвалять за поступ у боротьбі з корупцією.


«Трансперенсі Інтернешнл» визначає корупцію як «зловживання владою з метою власної наживи» і робить висновок, що в більшості країн колишнього СРСР судова корупція підриває засади суспільства і це дуже небезпечна проблема. Директор відділення "Транспаренсі Інтернешнл" з питань Європи та Центральної Азії Міклош Маршалл каже, що прості, незаможні громадяни у цих країнах потерпають від корупції і тому, що не мають грошей на хабарі.

Два основні види судової корупції

В інтерв’ю Радіо Свобода пан Маршалл розповів, із якими іншими формами, окрім хабарів, стикаються зокрема громадяни України та Білорусі.

Міклош Маршалл: «Там є два основні види судової корупції: хабарництво і те, що ми називаємо «надмірним впливом». Цей надмірний вплив може надходити від політичних або бізнесових кіл. Хабарництво у більшій мірі пов’язане з так званою дрібною корупцією, а надмірний вплив здійснюють політичні та ділові еліти. Коли ми говоримо про хабарництво, йдеться про багато речей, наприклад: ви даєте хабар судді, і він може прискорити або уповільнити справу. Або ви даєте хабар прокуророві, і він може вплинути на зміну або зменшення вироку».

За словами провідного фахівця «Транперенсі Інтернешнл» Міклоша Маршалла, є багато прикладів, зокрема з України та Білорусі, коли родинні зв’язки та кумівство впливають на рішення суддів.

На думку пана Маршала, надмірний вплив є навіть більш небезпечним, ніж інші фактори, бо він суперечить самому поняттю незалежності судової системи, коли політики, виконавча влада впливають на судові процеси. І це, на думку Міклоша Маршалла, дуже типово для згаданих пострадянських країн.

Грузія демонструє позитивні зрушення, а Росія – навпаки

Водночас пан Маршалл говорить про поступи, зокрема, в Грузії. У доповіді «Транспаренсі Інтернешл» є окремий розділ, присвячений «прискореним антикорупційним реформам» у цій державі.

Міклош Маршалл: «Я відразу зазначу, що все, звичайно, відносно. Я не хочу бути надто поблажливим до їхніх проблем і помилок. Однак, на мою думку, якщо порівнювати в міжнародному плані, то Грузія вирізняється як країна, що прагне до реформ, і деякі радикальні кроки у боротьбі з корупцією вже зробила. Відтак, Грузія загалом є позитивним прикладом. Хоча не слід припускати, що все зроблено правильно».

Що ж до ситуації з корупцією в Росії, де президент Путін відразу після входження на посаду глави держави у 2000 році обіцяв реформувати судову систему, Міклош Маршалл висловлює менше оптимізму.

«На мою думку, Росія – це сумний досвід того, що централізація влади не допоможе у боротьбі з корупцією. Декотрі авторитарні лідери будуть стверджувати, що зміцнення центральної влади допомагає боротися з корупцією, однак, очевидно, що цього не сталося в Росії. Там корупція зараз навіть більша, ніж була 5 років тому», – наголосив Міклош Маршалл.

Він також розповів Радіо Свобода, що за допомогою «Трансперенсі Інтернешнл» у різних регіонах створені інформаційно-пропагандистські центри, куди прості громадяни можуть завжди звернутися за консультацією і допомогою, якщо вони відчувають себе незахищеними жертвами корупції. Також у пригоді можуть стати гарячі лінії, які працюють цілодобово.

Матеріали до теми:

• Не СУДилося...Чому безпорадна українська Феміда? • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Судова епопея триває • Корупція на посткомуністичному просторі: як убити дракона? (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG