Доступність посилання

ТОП новини

Сербська поліція заарештувала обвинувачених у скоєнні воєнних злочинів 1991 року в Хорватії


Анамарія Рамач Белград, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сербська поліція заарештувала 7 осіб, яких звинувачують у скоєнні воєнних злочинів над мирним населенням 1991 року у хорватському поселенні Ловас, що знаходиться неподалік сербсько-хорватського кордону. Заарештовані були членами сербських нерегулярних військових угруповань.

Сербські сили захопили селище на початку жовтня 1991 року після артилерійського обстрілу в котрому загинуло понад 30 мешканців. Відтак над мешканцями несербської національності почалися знущання, включно із ґвалтуванням та примусовою працею. А кілька десятків мирних жителів змусили пройти через мінне поле. Тоді загинуло 24 особи.

Свідок-місцевий мешканець, якому вдалося вижити, розповів: «Нас змусили взятися за руки та на всю ширину поля крокувати вперед. На полі була молода конюшина, і вони нам наказали махати ногами, що мало нагадувати косіння. Вони знаходилися неподалік на пагорбку, тримали нас на прицілі й кричали, що кожного, хто спробує тікати – вб’ють».

У захопленні міста брали участь нерегулярні військові угруповання й частина сербських підрозділів Війська Югославії та добровільний військовий загін місцевих сербів.

Серед заарештованих, за неофіційними даними, що їх подають белградські ЗМІ, є і Петроніє Стеванович та Любан Деветак, яких свідки ідентифікували як найбільш відповідальних за скоєні нелюдські вчинки та загибель цивільного населення.

Водночас у Хорватії триває судовий процес за злочини над сербами

Хорватський журналіст Драґо Хедл, який досліджував злочини у цьому прикордонному регіоні Хорватії, зазначив: «У Хорватії арешт буде схвально сприйнятий, оскільки за цей злочин ніхто не відповідав, а йдеться про жорстокий злочин. Тим часом, у Хорватії наразі також здійснюється судовий процес за злочини, які хорвати скоїли над сербами, і тому кожну подібну інформацію із Сербії можна привітати».

Про злочин в селищі Ловас вперше згадувалося у Гаазькому трибуналі на судовому процесі над колишнім президентом Сербії Слободаном Мілошевичем за скоєння у Хорватії воєнних злочинів проти людства. Слідство у Сербії почалося ще 2005 року. Прокуратура у справах воєнних злочинів Сербії повідомила, що у зв’язку з цією справою співпрацює з хорватською прокуратурою. У Хорватії, з іншого боку, судовий процес у цій же справі розпочали 2003 року, згідно з яким обвинувачено 18 осіб.

Матеріали до теми:

• Про Олівера Дулича, майбутнє Косова і вбивць Зорана Джінджіча – огляд бєлградської преси
XS
SM
MD
LG