Доступність посилання

ТОП новини

Німці роблять ставку на співпрацю із Саркозі в Євросоюзі


Надія Кандиба Німеччина, 7 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Німеччині позитивно сприйняли обрання президентом Франції консервативного політика Ніколя Саркозі. Християнські демократи, зокрема, сподіваються, що тепер слід чекати на позитивний імпульс для відродження процесу ухвалення європейської конституції.

Німецькі політики розраховують на підтримку з боку нового президента Франції в питанні європейської конституції. Канцлер Німеччини Анґела Меркель, як вона сама заявила, тепер розраховує на тісну співпрацю з Парижем. Керівник німецького уряду вже встигла поспілкуватися з новообраним президентом Франції по телефону.

„Ми поговорили про те, що продовжуватимемо німецько-французьку співпрацю, зробимо її ще інтенсивнішою. На мою думку, нам вдасться налагодити з ним добру співпрацю” , – заявила Меркель.

Додатковий шанс для конституції ЄС?

Німецьким політикам не заважає те, що під час передвиборної кампанії Саркозі уникав тему європейської конституції. У Берліні роблять ставку на його прагнення повернути Франції політичне лідерство в Європейському Cоюзі.

Як зауважив член Європарламенту від Німеччини, соціал-демократ Мартін Шульц: „Я думаю, що Саркозі тепер має шанс знову повернути Францію у центр європейського політичного життя. Через невизначеність у керівництві своєї країни французи останнім часом перебували переважно десь осторонь. Жаку Шираку бракувало сил для того, щоб відігравати ту роль, яка б пасувала Франції. Тепер Саркозі дістав однозначну перемогу й може діяти”.

Тобто, німці знову сподіваються на відновлення осі Берлін-Париж, яка раніше відігравала важливу роль локомотива в європейському інтеграційному процесі. Як відомо, Анґела Меркель хоче до кінця головування Німеччини в Європейському Союзі розробити план дій з відновлення конституційного процесу. Можливо, майбутній загальноєвропейський основний закон не називатиметься конституцією, можливо, це знову буде якась спільна угода, яка, однак, допоможе реформувати й модернізувати європейські структури. І тут Меркель сподівається на підтримку з боку нового французького президента. До речі, цього тижня в Берліні мають на робочому рівні зібратися представники ЄС, щоб обговорити питання, як бути далі з конституцією Євросоюзу.

Матеріали до теми:

• Ніколя Саркозі став президентом Франції • Як голосували французи в Києві • У Франції готуються до двобою Руаяль і Саркозі • Чи перейматиметься українськими справами новий французький президент? • Чи призведуть президентські вибори у Франції до глобальних змін у світовій політиці? Ніколя Саркозі відкидає можливість амністії Жаку Шираку. (Огляд європейської преси)
XS
SM
MD
LG