Доступність посилання

ТОП новини

ЄС сподівається, що Туреччина проведе дострокові вибори демократично


Наталія Вікуліна Брюссель, 2 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія вітає проведення в Туреччині дострокових виборів, щоб забезпечити політичну стабільність і демократичний розвиток в країні. Водночас оглядачі наголошують, що нові вибори матимуть визначальний вплив на європейські перспективи Туреччини.


Єврокомісія очікує, що дострокові парламентські і президентські вибори в Туреччині пройдуть демократично і в атмосфері політичної стабільності. За цих обставин Єврокомісія вітає проведення нового голосування. Брюссель також нагадує Анкарі, наскільки важливо дотримуватися демократичних принципів тим країнам, які хочуть вступити до Євросоюзу.

Ісламістський чи світський президент?

У Туреччині триває політична криза навколо кандидатури нового президента. Конституційний суд країни анулював результати першого туру, де єдиним кандидатом виступав міністр закордонних справ країни Абдулла Гюль, якого підтримує ісламістська партія і який, на думку його опонентів, може становити загрозу світській державі.

Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоґан запропонував змінити закон про вибори турецького президента і обирати керівника держави всенародним голосуванням, а не парламентом. Він також висловив ідею провести парламентські вибори в країні не в листопаді, а 24 червня.

Правляча в Туреччині Партія справедливості і розвитку погодилася на ці пропозиції свого лідера. Заява Ердоґана відповідає вимогам опозиції розпустити парламент і провести нові вибори, вважаючи це найкращим шляхом розв’язати ситуацію навколо обрання президента.

Європейська преса про турецькі справи

Між тим політичну кризу в Туреччині широко коментує європейська преса. Британська “Таймс” пише, що рішення суду анулювати перший тур президентських виборів пропонує найкращий шанс для відносин країни з Європою і США, але приносить величезну непевність. Видання вважає, що найкращим результатом для західної орієнтації Туреччини будуть нові вибори, внаслідок яких переможе світський президент.

Бельгійська “Л”Еко” зазначає, що цього тижня свою думку висловив турецький народ, який не хоче підкорятися ісламістським цінностям, але і не прагне прислухатися до доброї волі країн ЄС, серед яких Франція і Німеччина не втомлюються повторювати, що Анкарі немає місця в Євросоюзі.

Французька газета “Ля Круа” вказує, що припинення переговорів Туреччини про вступ до ЄС було б дуже дорогим з фінансового погляду – зараз на підготовку Анкари до членства в Євросоюзі вже виділено понад півтора мільярда євро.

Матеріали до теми:

• Туреччина на шляху до дострокових парламентських виборів
XS
SM
MD
LG