Доступність посилання

ТОП новини

У Криму в 63-тю річницю депортації кримських татар перепоховали кримськотатарського діяча часів Другої світової війни


Володимир Притула Сімферополь, 18 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Сьогодні у Криму проходили жалобні заходи — тут відзначали чергову річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. 63 роки тому з Криму за наказом радянського керівництва силою вивезли понад 190 тисяч кримських татар, майже половина з яких загинула під час депортації чи в перші її роки. За традицією, у Сімферополі пройшов велелюдний жалобний мітинг. А в Бахчисараї урочисто перепоховали привезені з Німеччини останки суперечливого кримськотатарського діяча Едіґе Киримала.

Під час жалобних заходів до 63 річниці депортації кримських татар.
(RadioSvoboda.Ua)
(RadioSvoboda.Ua)
Уже традиційно на цей жалобний мітинг до Сімферополя з’їжджаються кримські татари з усіх кінців півострова, а також із-за його меж. За даними організаторів, мітинг зібрав понад 20 тисяч осіб, міліція дає цифру до 10 тисяч.Як би там не було, попри спеку, людей прийшло дуже багато.

На мітингу були перші керівники автономії — прем’єр Віктор Плакида і спікер Анатолій Гриценко, який там і виступив. Також пролунали слова співчуття від Президента України Віктора Ющенка.

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв у своєму виступі заявив, що розв’язанню проблем репатріантів заважає нинішня політична криза, і кримські татари у ній підтримують Президента та ідею дострокових виборів парламенту.

У резолюції учасники мітингу доручили Меджлісові поставити кримськотатарське питання у порядок денний спеціалізованих структур ООН, Ради Європи та Європейського Союзу.

Політичний скандал протестів не викликав

Едіґе Киримал з дружиною Аймелек, 1953 р.
(iccrimea.org)
Тим часом сьогодні в Бахчисараї перепоховали відомого діяча кримськотатарського національного руху і кримськотатарської діаспори Едіґе Киримала. Його останки привезли з Німеччини, де він був похований.

Cама вістка про плани перепоховання викликала в Криму політичний скандал, оскільки Киримал був діячем Кримського мусульманського комітету, який співпрацював із нацистами під час Другої світової війни. Із боку комуністів і російських націоналістів лунали погрози зірвати це перепоховання, але жодних акцій лівих сил не було.

Церемонія була досить скромною — у ній узяли участь близько 100 осіб. Це духовенство, Муфтій, керівники Меджлісу, представники кримськотатарської громади Бахчисарая і діаспори з Європи.

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що зв’язок Киримала з окупантами перебільшений. Водночас він врятував багатьох співвітчизників від смерті. І про його невинність свідчить те, що у повоєнній Німеччині його не переслідували союзники, кажуть кримські татари.

Едіґе Киримала перепоховали біля визначної пам’ятки кримськотатарської історії Зинджирли-Медресе, поруч із могилами видатних діячів кримськотатарської культури Ісмаїла Гаспринського та Амета Озенбашли.

Матеріали до теми:

• У Криму відзначили 63-тю річницю депортації кримських татар • Земельний скандал у Криму – слід одного з лідерів «регіоналів». • Для гольф-клубу земля є, для репатріантів – немає.
XS
SM
MD
LG