Доступність посилання

ТОП новини

Сполучені Штати та Іран вперше за 27 років провели переговори на рівні послів у Багдаді


Василь Зілгалов Прага, 28 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Посол США в Іраку Райан Крокер і посол Ірану в цій країні Хасан Каземі-Кумі провели на початку тижня в Багдаді чотиригодинні переговори. Це перші за 27 років перерви після революції в Ірані, серйозні дипломатичні контакти між двома країнами. Переговори стосувалися виключно шляхів урегулювання в Іраку. Обидві сторони висловили претензії щодо їхніх ролей в Іраку і регіоні.

Ірак -- Посол США в Іраку Райан Крокер і посол Ірану в Іраку Хасан Каземі-Кумі під час переговорів у Багдаді, 28 травня 2007 р.
(AFP)
Після зустрічі двох послів у резиденції прем’єр-міністра Іраку в Зеленій зоні Багдада американський дипломат Райан Крокер сказав журналістам, що він висунув перед іранською стороною низку прямих занепокоєнь США щодо іранської поведінки в Іраку, включно з підтримкою Іраном міліції, яка протистоїть іракським силам безпеки та силам коаліції: «Є факти, що багато вибухівки і боєприпасів, які використовуються згаданою міліцією, надходять саме з Ірану. Такі дії, організовані спецпідрозділами Корпусу іранських вартових революції, мають бути припинені, і ми хотіли б бачити результати».

Крокер також сказав, що іранці безпосередньо не реагували на американські претензії, але запропонували механізми для подальших тристоронніх переговорів між Іраном, США та Іраком. Американський посол додав, що американські чільники у Вашинґтоні вирішать, чи прийнятні такі пропозиції Тегерана. Наприклад, спікер Палати представників американського Конґресу, демократ Ненсі Пелосі заявила: «Я переконана, що нам потрібен діалог з Іраном».

Прем’єр Іраку: «Територія Іраку не буде використана для американського нападу на сусіда»

Іракський прем’єр Нурі аль-Малікі наголосив перед переговорами, що Багдаду вкрай необхідна стабільність і незалежність від іноземних сил та регіонального втручання. Він також додав, що «територія Іраку не буде використана для американського нападу на сусіда», маючи на увазі Іран. Хоча серед аналітиків і радників у Вашинґтоні немає єдності з приводу необхідності переговорів США з Іраном. У Білому Домі не спростовують можливого авіаційного удару по ядерних об’єктах в Ірані, а в Тегерані звинувачують американців також у створенні шпигунської мережі в країні і захопленні кількох іранців в Іраку. Але все ж перші дипломатичні контакти між двома країнами стали фактом вперше за понад чверть століття. А це вже щось саме по собі.

Матеріали до теми:

• Нова доповідь МАГАТЕ про Іранську ядерну програму • Сьогодні минув 60-денний ультиматум ООН про припинення Іраном збагачення урану. Чи будуть нові санкції світової спільноти проти Тегерана дієвими? • Чи врятує конференцію з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї нова заява Ірану? • “Ми хочемо вести з Іраном переговори.” Інтерв`ю із заступником державного секретаря США Ніколасом Бернзом • Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму
XS
SM
MD
LG