Доступність посилання

ТОП новини

Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом


Богдана Костюк Київ, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нова угода між Україною та Європейським Союзом має бути амбіційною і передбачати інтеграцію України до ЄС. Так підсумували третій раунд розробки нового договору представник МЗС України Ігор Дір і голова Представництва Єврокомісії Ієн Боуг.

Жовтень минулого року, Гельсінкі, Саміт “Україна – ЄС”. Саме тоді було офіційно оголошено про початок роботи експертів – українських та європейських – над новою, посиленою угодою між Києвом і Брюсселем. Робота справді почалась, і доволі динамічна. Відбувся уже третій раунд, на якому робочі групи напрацювали перші сторінки тексту нового договору.

Експерт української делегації – голова департаменту співпраці з ЄС Міністерства закордонних справ України Ігор Дір розповів: “У нас створено три робочі групи. Перша – це з питань зовнішньої політики та безпеки, друга – з питань юстиції і свободи. Третя робоча група – з питань секторального співробітництва. В усіх трьох робочих групах делегації дуже плідно попрацювали: були конкретно обговорені детальні пропозиції щодо тексту угоди. А також відбувся обмін думками щодо таких питань, як міграція, транскордонне співробітництво. Ну і, безумовно, – можливо, він буде найдовшим процесом – це переговори у робочій групі з питань торговельно-економічного співробітництва секторального, оскільки у даному випадку ми говоримо не тільки про співпрацю у різних сферах, а і про питання створення зони вільної торгівлі.

Ігор Дір сподівається, що робочі групи напрацюють текст договору до цьогорічного самміту “Україна – ЄС”, який заплановано провести 14 вересня у Києві.

Важливо – більше розповісти українцям про Євросоюз

Голова представництва Європейської комісії в Україні Ієн Боуг запевняє: експерти ЄС не менше від українських колег зацікавлені у якнайшвидшому закінченні роботи, але говорити про конкретні дати і строки поки що зарано. Натомість, пан Боуг каже про важливість спільної інформаційної кампанії для роз‘яснення пересічним українцям ЩО ТАКЕ Євросоюз.

Серед іншого, з цією метою європейські та українські дипломати, науковці, політики зустрічаються і зустрічатимуться надалі з молоддю у різних куточках України. Цій меті слугують і Дні Європи в Україні, які у травні – червні проходять у різних містах країни.

Ієн Боуг: “Цього року, день Європи у Києві ми відмічаємо уп‘яте, і він співпадає з 50-річчям від заснування Євросоюзу. Ми організовуємо два дискусійних павільйони на Хрещатику 2 червня з тим, щоб представники влади і громадськості України та ЄС обговорили важливі для обох сторін проблеми європейського життя. У павільйоні безпекових і політичних дискусій господарюватиме організація “Ялтинська європейська стратегія”, в економічному – “Європейська бізнес-асоціація”.

Представники зовнішньополітичного відомства України та Єврокомісії переконані, що “інформаційний штурм” українцям потрібний не менше, аніж укладення нової угоди між Києвом і Брюсселем чи спрощення візового режиму для громадян України.

Матеріали до теми:

• Євродепутати розпочинають візит до України • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Західний дослідник пропонує надати Україні статус спостерігача в Європарламенті • «Двері ЄС мають бути відчиненими перед Україною» – керівник МЗС Швеції • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України
XS
SM
MD
LG