Доступність посилання

ТОП новини

Переведення стрілок


Віола Бурда, Микита Моісеєв

ГЛАС НАРОДУ:
Чи не страшно Вам їздити потягами після аварії зі "Столичним Експресом"?
Алла Олександрівна, пенсіонерка:
- Це ж не літаки! Все ж таки залізниця найбільш безпечний вид транспорту... Ну, якщо всього боятися, то треба закритися в квартирі і там сидіти..І то не застрахований – нап”ється хтось, не вимкне газ і все злетить у повітря...
Костянтин, стажується на Укрзалізниці:
- Мені не страшно. Я жодного разу не бачив, щоб поїзди були для пасажирів небезпечними...
Надія, домогосподарка:
- Чому страшно? На автомобілях більше гине людей...Скільки їздила – не страшно...А зараз не знаю, нікуди не їжджу, бо немаю на це коштів...
Анастасія, працівник піар-агенції:
- Думаю, після цього підвищать заходи безпеки... Тому, в принципі, не страшно..І це ж поодинокий випадок, не літати ж тепер через це літаками...
Олег, студент, майбутній маркетолог:
Я мав їхати на тому експресі. Але не вийшло – приїхав сьогодні. Знайомі мені після аварії дзвонили, казали, що я щасливий... Не страшно їздити – їхав-от цієї ночі, все було добре...
Тамара Дмитрівна, пенсіонерка:
- Це ж справа випадку...Таке може статися і зимою, і літом, і де завгодно...Життя є життя і невідомо, де і що на тебе чекає, але треба жити, їздити...


“Ніч, степ і вервичка людей із баулами чимчикує по коліях...”

Фотографії з місця аварії потягу “Столичний експрес”
(phl.com.ua)
“Відкрили двері вагонів, ми вийшли на вулицю і побачили – півпоїзда просто валяється на насипу, вагони побиті... Півгодини ми тинялися біля вагонів, а потім нам сказали:”Якщо ви хочете їхати до Києва, беріть сумки і йдіть по коліях вперед – вас там чекає електричка”. Жінки з малими дітьми, немовлятами, з сумками, як біженці, вночі по цьому насипу, по степу, вервиця людей...Нам казали, що постраждалих немає, але ті крики з вагонів – було чутно, що люди не просто від нервів кричать, думаю, що там були достатньо серйозно травмовані... ” – розповідає Ганна, яка 2 травня їхала в поїзді-експресі Дніпропетровськ-Київ. Вночі, неподалік від Києва, з рейок зійшли чотири вагони. Укрзалізниця вже заявила про трьох госпіталізованих. Їхні травми називають безпечними для життя. Ще понад тридцять людей звернулись за першою медичною допомогою.

Що ж сталося? Міністр транспорту Микола Рудьковський вже назвав причиною аварії теракт. А генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак доповів, з чого саме з’явився висновок про сплановану акцію:

(phl.com.ua)
“На кожному стрілочному переході є такий електромеханічний прилад – привід. Він рухає стрілку або вліво, або вправо для переведення поїзда з однієї колії на іншу. Був розібраний привід – і на його вал намотана мотузка і таким чином стрілка була переведена в ненормальне положення...”

Підтверджують версію керівника Укрзалізниці пасажири та правоохоронці - стрілка була у проміжному положенні, саме тому потяг зійшов з рейок. Якби ж зловмисники довели справу до кінця, наслідки могли бути фатальними, каже прокурор Київської області Юрій Гайсинський:

“Тільки випадок врятував... Поруч стояла електричка, яка чекала, поки пройде цей швидкісний потяг. Ще б трохи перетягнули мотузкою цією, то це б багато смертей було б..”

Поки що прокуратура порушила карну справу за ст.276 “Порушення правил безпеки руху чи експлуатації залізничного транспорту”. Залежно від ступеня тяжкості злочину Карний Кодекс передбачає різні санкції – від виправних робіт протягом 2 років, від 3-річного до 12-річного ув’язнення. Але паралельно, за словами прес-секретаря прокурора Київщини Юрія Лісничого, розглядається версія навмисного пошкодження залізничних шляхів. А от за це Кримінальний Кодекс дає мінімально – 2 роки виправних робіт, максимально – 15 років ув”язнення. Також київська прокуратура розглядає версії помсти, тому під підозрою є колишні працівники Укрзалізниці. До розслідування приєдналася СБУ. Наразі опитують свідків.

Переляк за 17 гривень

Київський вокзал
(RadioSvoboda.Ua)
За синці і невеликі ушкодження пасажири екпресу "Столичний", що зійшов позавчора з рейок, можуть отримати по 17 гривень. Така компенсація передбачена страховкою, яка входить у вартість кожного квитка. За життя і здоров’я пасажирів відповідальність несе перевізник, у даному випадку Укрзалізниця, каже юрист Олег Березюк. Тому, якщо є претензії, будь-які - моральні або матеріальні, варто звертатись до суду. Пан Березюк вважає, що довести свою правоту можливо, адже ситуація набула розголосу і на очах у громадськості судді навряд чи ухвалять несправедливе рішення. Укрзалізниця в свою чергу заявила що всі матеріальні претензції пасажирів експресу "Дніпропетровськ-Київ" буде розглядати. Втрачений або зіпсований багаж, можливість медичної допомоги - на це залізниця піде добровільно, сказав заступник директора Укрзалізниці Анатолій Слободян. А тим, хто захоче компенсувати моральні втрати – спілкуватиметься із Укрзалізницею через суд.

“Український Страховий Дім” - лише одна з 8 страхових компаній, які співпрацюють із Укрзалізницею. На кожному квитку обов’язково має бути вказано назву компанії та її адресу. Розміри ж страхових виплат встановлюють не страховики, а Кабмін.

Ті, хто просто забився під час аварії, отримують по 17 гривень, розповідає Юрій, начальник відділу медичного страхування компанії “Український Страховий Дім”. Найбільше відшкодування – 8 500 гривень видається тільки в разі смерті людини. Проміжні суми – в разі втрати працездатності, інвалідності...

Довідка:
Київ-Дніпропетровськ “Столичний експрес” вперше проїхав своїм маршрутом 1 серпня 2003 року. Тоді міністром транспорту був Георгій Кирпа, колишній керівник Укрзалізниці. Вагони “Столичного експресу” зроблені в Україні, тільки крісла – в Польщі. Сайт Укрзалізниці повідомляє: “Під час будівництва магістралі Київ-Дніпропетровськ були застосовані нові технології при виконанні колійних робіт. Прокладено так звану оксамитову або безстикову колію, завдяки якій значно покращується комфортність поїздки пасажирів. Застосовано геотекстиль – спеціальний матеріал, який прокладають між земляним полотном і шпалами, зокрема як захисний шар на поверхні укосів виїмок, для захисту від ерозії. Геотекстильні матеріали особливо широко вокористовували на Одеській залізниці. Одночасно з реконструкцією та модернізацією колії, контактної мережі, пристроїв енергопостачання і зв''язку на швидкісній ділянці Київ-Дніпропетровськ залізничники привели дорожнє господарство до сучасного естетичного вигляду. Реконструйовані і бруковані тротуарною плиткою пасажирські платформи, збудовані нові павільйони. Здійснено благоустрій привокзальних майданчиків, ремонт фасадів будинків, заміну покрівлі з металочерепиці, ремонт приміщень на основних вокзалах. Проведений ремонт на 37 вокзалах, відремонтовані 167 низьких пасажирських платформ і 18 – високих, модернізовано 231 км колій. Проведено капітальну реконструкцію вокзалів “Дніпропетровськ-Головний”, “Ім. Т.Шевченка”, “Знам''янка”.


Загальна вартість проекту зі впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на напрямку Київ-Дніпропетровськ склала близько 700 млн. Грн”

Зараз курсують експреси Київ-Харків, Київ-Москва, Київ-Львів, Київ-Дніпропетровськ.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG