Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки вода чиста: що п’ють і де купаються дніпропетровці


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього літа у Дніпропетровську можна купатися тільки в одному місці — на пляжі Монастирського острова. Решта колись діючих пляжів на узбережжі Дніпра і каналів — закрили через підвищений вміст у воді кишкової палички та інших збудників небезпечних інфекцій.

Торік за вхід на чистий пляж брали по 7 грн
(RadioSvoboda.Ua)
Десятки кілометрів узбережжя вздовж Дніпра — а купатись і засмагати практично ніде. Із чотирьох санкціонованих пляжів Дніпропетровська цього року відкрили тільки один, той, що на Монастирському острові. Тільки там норми щодо очищення дна й піску, присутності медиків й рятувальників більш-менш виконуються.

На решті пляжів до кінця сезону навряд чи дозволять відпочивати, — прогнозує фахівець відділу гігієни обласної санепідемстанції Валентина Овчинникова: «Решта пляжів до оздоровчого сезону не готові зовсім. Тому про відкриття і дозвіл санстанції не може бути й мови».

Попри заборону, на пляжах ніде яблуку впасти

Проте відпочивальники, як виглядає, не переймаються дозволами лікарів. На пляжах, де купатись цього року заборонено, ніде яблуку впасти, хоча недоїдків та недопалків — купи. Задля дешевого відпочинку більшість людей тамує гидливість, хоча погоджуються — на пляжах справді жодних умов для отримання задоволення.

Так виглядає вода
(RadioSvoboda.Ua)
– Купи сміття, причому не тільки через те. що не прибирають, а через те, що смітять дуже. Культури поведінки на пляжі нема абсолютно.

– Водорості, папірці, все, що завгодно, і пляж точно такий же. Вперше прийшла, я ж не знала, що тут так.

– Брудно і туалетів немає. Хочу до туалету, а сходити нікуди. Доведеться додому терпіти.


«Зелені» не пускають своїх дітей і самі не ходять

Активісти обласної організації Партії зелених не пускають своїх дітей купатися у річці в межах міста, і самі не ходять. Заступник голови облорганізації Олексій Анурець каже — вода брудна, і це очевидно навіть без спеціальних проб: цього року Дніпро «зацвів» водоростями на кілька тижнів раніше, а це значить, що вода кишить інфекційними збудниками.

Олексій Ангурець: «Санітарний стан не зовсім задовільний і дуже нестійкі показники: один день ніби все нормально, а інший день — перевищення показників різних збудників, і це може призводити до розладів здоров’я».

Інших цікавить не так чистота води, як чистота рук місцевих чиновників

Пильно, як вони самі стверджують, спостерігають за міськими пляжами і в місцевій організації іншої партії — «Братство». Але братчиків цікавить не чистота води, а чистота рук місцевих чиновників. Торік вони, порушивши законодавство, віддали у приватні руки частину прибережної зони на Монастирському острові, а бізнесмени поспішили відкрити там платний пляж. Наприкінці літа прокуратура й міськрада зреагували, але, кажуть у «Братстві», тільки під тиском громадськості.

Активіст партії Костянтин Кордунян зазначив: «Торік був платний пляж, ми довго з ним боролись. Два місяці літа він був платним, а в останній місяць літа міськрада розірвала угоду. У нас є судове рішення. Це все завдяки нашим підписам. Ми тоді зібрали 800 підписів, спрямували на сесію міськради, зараз він безкоштовний».

Між тим у воді в межах Дніпропетровська не тільки страшно купатись. Пити її, навіть з крану, вже очищену водоканалом, можна тільки після кип’ятіння. За офіційними даними, із півтисячі проб питної води піввідсотка нестандартні за мікробіологічними показниками, кожна 15-та — за показниками мутності.

Матеріали до теми:

• Дихайте глибше! Мешканців 5 сіл запевняють, що викид сірчаної кислоти на заводі у Жовтих Водах, не являє небезпеки для здоров’я • «Кислотні» Жовті Води • Бізнес із відходів захистить довкілля? • Питання вибору: заповідник чи полігон для відходів • Отруйний терикон.
XS
SM
MD
LG