Доступність посилання

ТОП новини

Там, де поховані вбиті нацистами євреї, спорудять меморіал


Петро Каландирець Одеса, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – При проведенні у Любашівському районі Одеської області робіт із прокладання газопроводу, в землі було знайдено людські останки. Тоді ж первинний проект газопроводу між селами Ясєнєво і Гвоздавка скоректували, щоб зберегти масові могили. Голова райдержадміністрації Анатолій Островський розпорядився створити спеціальну комісію. Вона вже має у своєму розпорядженні копії актів Надзвичайної комісії, яка після звільнення краю радянською армією розслідувала і фіксувала факти злочинів німецько-румунських окупантів.

На місці поховань вже є пам''ятні знаки
(RadioSvoboda.Ua)
Одна з невідомих жертв нацистів
(RadioSvoboda.Ua)
Згідно з архівними матеріалами і свідченнями очевидців, можна зі впевненістю стверджувати, що поблизу села Гвоздавка знаходяться ще 4 подібних поховання жертв нацистів. Цю інформацію підтвердив Леонід Дусман, колишній в''язень гетто і концтабору, представник в Одесі єрусалимського Меморіалу «Яд ва-Шем», найбільшого в світі центру з вивчення історії Голокосту. Він уточнив, що концтабір у Гвоздавці був не єдиним на території району: єврейське гетто діяло і в селі Ясенєво.

Ніхто не знає, скільки існує братських могил

У 1993-1994 роках одеські дослідники історії Голокосту Борис Гидалевич і Леонід Дусман встановили 3 пам''ятні стели на офіційно зафіксованих місцях масових поховань. Точна кількість братських могил, як і загальне число жертв невідомі дотепер.

Увічнити їх пам''ять зведенням спільного меморіалу на місці колишнього концтабору — таку ініціативу мешканців Любашівки підтримав і Голова Любашівської районної Ради Микола Бурлаков. Він готовий ініціювати схвалення на найближчій сесії райради звернення з проханням про надання фінансової допомоги і до Одеської облради.

Головний рабин Одеси і області Шломо Бакшт повідомив, що одеська іудейська релігійна громада «Тіква»-«Ор Самеах» візьме участь у будівництві Меморіалу на місці масових поховань, як організаційно, так і фінансово.

Крім зведення меморіалу, Любашівська райдержадміністрація і керівництво одеської єврейської громади розробили план, який зокрема передбачає продовження збору свідчень і активізацію пошукової роботи, щоб встановити, де ще є невідомі дотепер братські могили.

Голова Гвоздавської сільської Ради Віра Крижановська повідомила, що 12 червня до Любашівського району прибуде група рабинів із Європи та Сполучених Штатів, яка визначатиме розмір необхідного фінансування на будівництво Меморіалу.
XS
SM
MD
LG