Доступність посилання

ТОП новини

ЄС відновлює переговори зі Сербією про стабілізацію та приєднання


Анамарія Рамач Белград, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз відновить переговори із Сербією про стабілізацію та приєднання – після візиту головного прокурора Гаазького трибуналу Карли дель Понте у Сербію. Про це повідомив єврокомісар з питань розширення ЄС Олі Рен після того, як зустрівся у п’ятницю в Берліні із президентом Сербії Борисом Тадичем та Анґелою Меркель – канцлером Німеччини, яка головує в Євросоюзі.

Президент Сербії Борис Тадич та канцлер Німеччини Анґела Меркель під час спільної прес-коференції у Берліні, 1 червня 2007 р.
(epa)
Гарну вістку для Сербії єврокомісар з питань розширення ЄС Олі Рен оприлюднив у Берліні, куди прибув без попередження на зустріч сербського президента Бориса Тадича та німецького канцлера Анґели Меркель. Ці чільники якраз обговорювали двостороннє співробітництво та питання щодо майбутнього статусу Косова.

Після зустрічі єврокомісар звернувся до журналістів та заявив, що ЄС готова відновити переговори із Сербією. Переговори були розпочаті ще 2005 року, проте через недостатнє співробітництво цієї країни з Гаазьким трибуналом їх припинили на початку травня минулого року.

Згідно з оцінкою Єврокомісії, Сербія, після кількох акцій арештів гаазьких обвинувачених, показала повну готовність співпрацювати з трибуналом у Гаазі.

Олі Рен: «На підставі дуже ретельних та об’ємних оцінок, ЄС зможе відновити переговори про стабілізацію та асоціацію із Сербією. Ми визначимо дату перших переговорів після повернення головного прокурора Гаазького трибуналу пані Карли дель Понте з Белграда, у світлі даних з її візиту».

Офіційний Белград налаштований оптимістично

Вістка з ЄС була позитивно сприйнята президентом Сербії Борисом Тадичем: «Я сьогодні перебуваю у Берліні з наміром переконати моїх європейських колег, що треба чим швидше продовжити переговори про стабілізацію та щодо приєднання Сербії до ЄС. Сербія за останніх кілька днів подала достатньо доказів про готовність співпрацювати з Гаазьким трибуналом».

Головний прокурор Трибуналу ООН у справах воєнних злочинів на території колишньої Югославії Карла дель Понте збирається до Сербії у понеділок. Від переговорів, які під час візиту в Белграді вона вестиме з найвищими сербськими державними посадовцями, залежатиме її звіт. У середині червня дель Понте має подати цей звіт до Ради Безпеки ООН.

Єврокомісар з питань розширення ЄС Олі Рен очікує позитивних результатів: «Я вірю, що сербський уряд використає цей візит, продовжить здійснювати серйозний та значний прогрес, щоб досягти повного співробітництва із трибуналом».

У Белграді також сподіваються, що візит Карли дель Понте буде позитивним і що довіра між Трибуналом ООН та новим урядом Сербії врешті встановиться.

Матеріали до теми:

• Новий уряд Сербії сформували за півгодини до крайнього терміну, визначеного Конституцією • Головою Ради Європи стала Сербія – країна з проблемною демократією • Сербські політики досягли домовленості про формування проєвропейського уряду • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово?
XS
SM
MD
LG