Доступність посилання

ТОП новини

Луганець став призером всесвітнього конкурсу юнацьких проектів корпорації Intel


Ярослав Гребенюк Луганськ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua)– 17–річний хлопець з Луганська отримав спеціальну нагороду на всесвітньому конкурсу наукових проектів Intel – корпорації, що розробила комп’ютери, якими ми користуємося.

Григорій Романовський
(RadioSvoboda.Ua)
Григорій Романовський оцінює свою роботу як досить просту і природну для нього. Проте його винахід актуальний для сотень тисяч людей. Хлопець працює над проблемою співіснування на комп’ютері традиційної операційної системи Windows та новітніх, наприклад, із сімейства Linux.

Після визнання на конкурсі Гриць став членом Асоціації комп’ютерної машинерії, має право користуватись електронною бібліотекою та публікувати свої роботи в часописі Асоціації. Також на конкурсі він отримав премію від одного зі спонсорів.

Яке майбутнє чекає студента- відмінника?

Винагорода для успішних студентів є і у коледжі Східноукраїнського університету, де Григорій навчається за фахом «Прикладна математика». Директор коледжу Наталя Лисенко розповідає, що на Дні науки у виші Григорій отримав грамоту.Двічі отримував матеріальну допомогу в межах можливостей закладу.

Система заохочень не дуже відрізняється від радянської. Проте для багатьох студентів коледжу стимулом є перехід одразу на другий курс Східноукраїнського університету, на бюджетне відділення. За підсумками минулого семестру, Григорій – відмінник. Але продовження навчання у цьому вишіі для нього - лише один із варіантів.

Рівень наукової роботи та інженерного пошуку у цьому закладі насправді не вражає творчим підходом.

Розірвана ланка поміж наукою та виробництвом

Проректор СНУ із наукової роботи Юрій Осинін не зміг назвати жодної розробки вузу. Подальшу долю випускників вони теж не відстежують. Із талановитих вихованців закладу проректор зміг назвати лише колишнього керівника Луганщини, народного депутата Олександра Єфремова, котрого у пресі неодноразово звинувачували в кризі промисловості області. Проректор скаржиться на те, що розірвана ланка поміж наукою та виробництвом.

«Якщо мати на увазі інженерні науки, вони зав’язані на промисловості. Вона зараз із багатьох причин, у першу чергу фінансових, не дуже зацікавлена у розробках», – говорить Юрій Осинін.

Тому вже зараз Григорій Романовський думає, що може залишити Україну. Хлопець справляє враження цілеспрямованої та прагматичної особи. Він усвідомлює, що увійшов у число кращих з понад 1500 учасників конкурсу корпорації Intel:

«Буду намагатись зробити все якнайкраще… Звичайно, думаю їхати з країни, але ж подивимось ще, яка буде Україна на той час, коли закінчу навчатись. Можливо, все буде набагато краще, ніж зараз. Держава має бути нормальною, стабільною. Коли є впевненість у завтрашньому дні і не доводиться хвилюватись про все… Тоді і менша напруженість, і оптимістичніший погляд на життя», – каже Григорій Романовський.
XS
SM
MD
LG