Доступність посилання

ТОП новини

100 років від народження головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича


Віталій Пономарьов Київ, 29 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Завтра виповнюється 100 років від народження головнокомандувача Української Повстанської Армії Романа Шухевича, більше відомого як генерал Тарас Чупринка. Він був також одним із лідерів бандерівського крила Організації Українських Націоналістів і головою підпільного уряду України.

Роман Шухевич -- студент
(scan)
По батьківській лінії Роман Шухевич був прямим нащадком родоначальника Шухевичів – запорожця Шуха, який оселився у Галичині на початку ХVIII століття. Шухевич народився 30 червня 1907 року у містечку Краковці на Львівщині. Він навчався в Академічній гімназії у Львові та у політехнічних інститутах у Львові і Данцинґу. Шістнадцяти років Роман став членом Української Військової Організації, згодом вступив до Організації Українських Націоналістів. Він керував бойовими акціями ОУН і за це був на один рік ув’язнений до концтабору Береза Картузька і ще 3 роки провів у в’язниці.

1938 року Шухевич брав участь у створенні Карпатської Січі, а у березні 39-го бився з угорського військом, що вторглося на територію Карпатської України. Від початку війни Німеччини з Радянським Союзом Шухевич командував батальйоном «Нахтігаль», який воював проти червоноармійців на Вінничині та проти радянських партизан у Білорусі. Коли ж нацисти роззброїли «Нахтігаль» і заарештували всіх його офіцерів, Шухевич зміг утекти і перейшов у підпілля. Він був призначений головнокомандувачем Української Повстанської Армії і керував бойовими діями проти німецького війська та радянської армії. «Невиданий в історії людства терор, провокації мають остаточно перетопити в російськім горнилі український народ, що має назавжди забути, що він був самостійним, і погодитися бути вічним наймитом “старшого брата” – новітньої великої Росії».

Роман Шухевич був обраний до Української Головної Визвольної Ради і очолив її Генеральний Секретаріат, тобто підпільний уряд України. Він загинув у бою з підрозділом радянських внутрішніх військ у селі Білогорщі неподалік Львова 5 березня 1950 року.

Матеріали до теми:

• 100 ювілей головнокомандувача УПА Романа Шухевича • Головний командир УПА Василь Кук – перед мікрофоном Свободи • Дні українського кіно в Криму присвячені річниці командувача УПА Романа Шухевича.
XS
SM
MD
LG