Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко підписав внесені парламентом зміни до закону про вибори народних депутатів


Документ, зокрема, передбачає, що позачергові вибори депутатів визнаються такими, що не відбулися, якщо в них взяли участь менше половини виборців, включених до виборчих списків. Цей законопроект викликав численні заперечення з боку опозиції. Президент Віктор Ющенко 1 червня продовжив легітимність Верховної Ради ще на один день – вже четвертий за рахунком. Цьому передувала зустріч глави держави із Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, на якій був також Секретар РНБО Іван Плющ.


У п’ятницю Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» та деяких інших законодавчих актів України» (щодо порядку проведення позачергових парламентських виборів та заміщення народних депутатів, повноваження яких були достроково припинені).

Документ, зокрема, передбачає, що позачергові вибори депутатів визнаються такими, що не відбулися, якщо в них взяли участь менше половини виборців, включених до виборчих списків.

Також в законопроекті передбачено, що при проведені позачергових виборів депутатів відкріпні посвідчення не виготовляються та не використовуються.

Цей законопроект викликав численні заперечення з боку опозиції. У той же час альтернативний законопроект опозиції було відхилено.

У п’ятницю увечері Верховна Рада ухвалила також зміни до державного бюджету на 2007 рік, виділивши 365 млн. гривень ЦВК для підготовки й проведення позачергових виборів парламенту.

А також було оновлено і склад Центральної Виборчої Комісії. Після цього вечірнє засідання парламенту було закрите.

Перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк заявив, що в понеділок, 4 червня в 11:00 відбудеться засідання погоджувальної ради парламенту, а у вівторок 5 червня о 10:00 – розпочнеться пленарне засідання.

Президент Віктор Ющенко 1 червня продовжив легітимність Верховної Ради ще на один день – вже четвертий за рахунком.

Цьому передувала зустріч глави держави із Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, на якій був також Секретар РНБО Іван Плющ.

А до зустрічі з Віктором Януковичем Президент вранці зустрівся з лідерами Блоку «Наша Україна» В''ячеславом Кириленком, БЮТ Юлією Тимошенко, народним депутатом Йосипом Вінським і Секретарем РНБО Іваном Плющем та першим заступником Секретаря РНБО Олександром Турчиновим.

У четвер «бютівці» і «нашоукраїнці» подали на реєстрацію до парламенту заяви про складання депутатських повноважень. У БЮТ та «Нашої України» таких заяв 165. Коаліція звернула увагу на неточності у деяких заявах, а також поставила під сумнів достовірність деяких з них. Частину заяв опозиційним депутатам довелося переписувати.

При складанні повноважень більш ніж третиною від конституційного складу парламенту (151 депутат) Рада припиняє свої повноваження.

Матеріали до теми:

• Верховна Рада у четвер так і не ухвалила пакету документів, необхідних для дострокових виборів • У керівника МВС Василя Цушка стався інфаркт. Командувач Внутрішніми військами стверджує, що Цушко просив виділити ресурси для операції «Фортеця» • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір) • На межі. Хто зриває компроміс? • Хто і для чого «відправляє українських політиків до Африки»? • Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса)
XS
SM
MD
LG